J. Pekka Mäkelä: Nedut

Menneisyys ei aina suostu pysymään haudattuna.

Ilmestynyt syyskuussa 2007Nedut-kansi
ISBN: 978-952-471-993-3
nid., 288 s.
Like Scifi
Kirjan esittely Liken sivuilla

Nedut on J. Pekka Mäkelän kolmas ja paras romaani... intiimin läheltä kerrottu ison tuntuinen tarina, jonka ytimessä on musiikki.”

– Jussi Ahlroth, Helsingin Sanomat    

”Mäkelän Nedut on aikalaisromaani, joka lainaa scifin aineksia ajatusleikkiin... hyvin kirjoitettu ja viihdyttävä kirja.”

– Elina Lappalainen, Keskisuomalainen    

”Mäkelän teksti kulkee sujuvasti ja juonenkehittely tuntuu vaivattomalta. Kerronnassa on mukana huumoria, mutta Mäkelä ei kuitenkaan sorru liialliseen lukijan hauskuuttamiseen.”

– Merja Leppälahti, Kiiltomato    

”J. Pekka Mäkelä on kirjoittanut hienoimman kirjansa, saumattoman ja yhtenäisen teoksen jonka kaikki osat loksahtavat kohdalleen. Kirjassa ei ole mitään ylimääräistä, ei turhia koukeroita tai turhia kohtauksia, ei yhtään tarpeetonta sanaa. Nedut on scifiromaani joka on myös erinomainen rakkausromaani, kehitysromaani ja moniin suuntiin avautuva ajankohtaisromaani: laatukirjallisuutta monenkirjavan ja -tasoisen science fiction -genren sisällä.”

– Harri Erkki, Portti    

Katkelma kirjasta tekijän lukemana ja säestämänä:

Entä jos neandertalinihmiset eivät kuolleetkaan sukupuuttoon? Entä jos joku vei heidät pois? Ja, ennen kaikkea, entä jos he palaavat takaisin vaatimaan niitä maita, jotka olivat kerran heidän?

Ja toisaalta: Mitä tapahtuu niille suomalaisen rockin legendoille, joista ei sittenkään tullut kuuluisia ja rikkaita? Heitä on turha etsiskellä Ullanlinnan ullakkoasunnoista... mökki Korson pientaloalueella on paljon todennäköisempi majapaikka. Tai peltihalli läheisellä teollisuusalueella, työpaikka josta maksetaan osapäiväpalkkaa mutta vaaditaan kokopäivätyöpanosta.

Ja entä kun entinen rokkari joutuu kohtaamaan sekä musiikillisen menneisyytensä ja vanhat bändikaverinsa että neandertalilaiset?

 

”Villiä ideaa käsitellään hienostuneesti, eikä se syö tehoja arkisemmalta kerronnalta. Päinvastoin se tuo kirjaan aivojen hämähäkinseittejä ravistelevia tasoja ja peilauspintoja, jotka pistävät lukijan ajattelemaan ihmiskunnan historiaa tuoreesta näkökulmasta. Mestarillinen suoritus.”

Kauppalehti

”Mäkelä pyrkii Jollen kautta kuvaamaan aikaamme piinaavaa yltiöindividualistista asennetta. Teoksessa hahmotetaan nykypäivän ongelmia reaalifantasian keinoin tavalla, johon pelkästään realistisella kerronnalla ei ole mahdollisuuksia.”

– Jukka Uotila, Sanojen aika

 

”Reaalifantastikoksi itsensä määrittelevä Mäkelä törmäyttää kolmannessa kirjassaan kunnolla maailmoja... Kirjailijan matemaattis-luonnontieteellisestä taustasta huolimatta jälki on rentoa ja ihmisläheistä... Toisaalta juuri häröily ja häiriköinti tekevät Neduista virkistävän lukukokemuksen. Kirjailija kylvää epäluottamusta historian Suuria Kertomuksia kohtaan.”

– Jani Saxell, Parnasso

 

”Tarinan edetessä mukaan tulee jatkuvasti uusia tasoja... Rikkaan ja kunnianhimoisen sisällön ohella Mäkelällä on myös kirjallinen sekä rakenteellinen tyyli hallussaan. Perusteksti on täyteläistä ja sujuvaa, ja sitä on pippuroitu niin hienovaraisesti toistuvilla motiiveilla kuin parilla onnistuneella kerronnallisella kokeilullakin... Kokonaisuutena Nedut on jotain täysin toisenlaista kuin mihin scifissä tai valtavirrassa on totuttu. Rohkeasti omaperäinen, onnistunut matka ihmisyyteen. Tämä on J. Pekka Mäkelältä jälleen uusi askel kohti suomalaisen kirjallisuuden kirkkainta huippua.”

– Toni Jerrman, Tähtivaeltaja