J. Pekka Mäkelä: Muurahaispuu

Ilmestynyt helmikuussa 2012
ISBN: 978-952-01-0746-8
sid., 300 s.
kannen valokuva: J. Pekka Mäkelä (1974)
Kirjan esittely Liken sivuilla

”J. Pekka Mäkelän romaani Muurahaispuu on taitavasti kirjoitettu tarina ihmisen menneisyydestä ja siitä miten menneisyys – kuviteltu tai todellinen – vaikuttaa ihmisen elämään. Vaikka Mäkelä on sekoittanut romaaniinsa aineksia tieteiskirjallisuudesta, mistä minä en oikein pidä, on Muurahaispuu hienosti rakennettu ja vahva lukukokemus. Kertomuksen kaari kestää kirjan loppuun saakka.”

– Juha Pikkarainen, Lapin Radio/Kirjakammi

”Mäkelä on jälleen omimmillaan ihmissuhdesolmujen ja pitkien maailmankatsomuksellisten keskustelujen kuvaajana... Scifi jää tällä kertaa vähemmälle kuin Mäkelän aiemmissa romaaneissa. Tarjolla on pikemminkin kutkuttavia, leenakrohnmaisia filosofisia spekulaatioita.”

– Jani Saxell, Parnasso

”J. Pekka Mäkelän maanläheinen tyyli jatkuu tässäkin romaanissa jopa edeltäjiään vahvemmin... Henkilöhahmojen sisäistä maailmaa Mäkelä kuvaa moniulotteisesti – jokaisella on tarina kerrottavana.”

– Linda Pyykkönen, Kaleva

 

Kari Lännenheimo on palannut juurilleen eikä oikein tiedä,
pitäisikö olla iloinen vai suruinen.

Työn perässä ulkomaille muuttamassa oleva entinen fysiikan tutkija palaa kolmenkymmenen vuoden jälkeen lapsuudenkotiinsa Kontulaan tyhjentämään asuntoa myyntikuntoon. Muutaman kesän 2011 kuukauden aikana hän joutuu pohtimaan lapsuuttaan ja perheensä hajoamista, oppii yhtä ja toista sotasankarina palvotusta isoisästään – ja sotkeutuu tahtomattaan uniensa kautta talon muiden asukkaiden elämään.

 

J. Pekka Mäkelän viides romaani Muurahaispuu ilmestyi helmikuussa 2012 Liken kustantamana.

 

Kirjan syntyvaiheita voi seurata Yrttimaan aikakirja II -blogissa.

 

Nimen on täytynyt olla tuossa taululla kauan. Kirjaimet
ovat kellastuneet tasaisesti. Ehkä he ovat asuneet tässä
koko ajan. He tai hän. Ei se voi olla hän. Minä en ollut
silloin viidentoistakaan, ja hän oli aikuinen mies. Ehkä
neljänkymmenen, ehkä ylikin.