Hunan
J. Pekka Mäkelä
552 s., Like 2018
Kustantajan kirjasivu

 

Hunan-kansi

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas 2018

Kolmekymmentävuotias viipurilaissyntyinen maisteri Helvi Söderman astui ensi kertaa elämässään Kiinan kamaralle keväällä 1935. Vuotta aikaisemmin hän oli luopunut turvallisesta työpaikastaan helsinkiläisen koulun matematiikan opettajana saatuaan vakuutettua Suomen Lähetysseuran siitä, että hänen todellinen kutsumuksensa oli levittää kristinuskon sanomaa pakanoille. Vaikka Kiinan sisällissota oli muodollisesti loppunut joitakin vuosia aikaisemmin, maassa liikkui edelleen lukuisia rosvojoukkoja ja yksityisarmeijoita – ja, etenkin suomalaislähettien työalalla Hunanin maakunnassa, myös kommunistien sissijoukkoja. Puolitoista vuotta myöhemmin toinen maailmansota alkoi Aasiassa, kun Japani hyökkäsi Kiinaan. Neiti Söderman työtovereineen oli käytännöllisesti katsoen jumissa keskellä Kiinaa aina sodan loppuun ja Japanin antautumiseen saakka. Sen jälkeen tasavaltalaisten ja kommunistien välinen sisällissota puhkesi uudelleen.

Helvi Söderman (1902–85), isotätini ja kummitätini, tallensi päiväkirjaansa Kiinan vuosien tapahtumia, arkea ja juhlaa, opetustyötä, sananjulistusta ja sotapakolaisuutta. Hänen kuolemansa jälkeen päiväkirjat päätyivät äidilleni Riitta Mäkelälle. Hänen tarkoituksenaan oli toimittaa päiväkirjat julkaistavaan muotoon, mutta hanke jäi kesken sairastumisen vuoksi. Äidin kuoleman jälkeen päiväkirjat tulivat minulle, ja ryhdyin rakentamaan niiden ympärille romaania suomalaisista lähetyssaarnaajista ja heidän oppilaistaan keskellä Kiinan kohtalokasta vuosikymmentä.

Teinivuosien (kaikeksi onneksi julkaisemattomia) seikkailukertomuksia lukuun ottamatta en ole aikaisemmin kirjoittanut historiallista romaania, eikä Hunankaan ole aivan perinteinen historiallinen romaani: arkeen lomittuu reaalifantastisia aineksia, toisenlaisia tapoja nähdä ympäröivä, pelottava, arvaamaton ja totutusta poikkeava todellisuus. Mukana on toki minun kertomuksilleni tyypillisiä aineksia: tapahtumia ja ihmisiä tarkastellaan monen ihmisen, miesten ja naisten silmin.

Hunan on ollut minun kirjakseni melkoisen järkälemäinen romaanihanke. Taiteen edistämiskeskuksen ja Suomen kulttuurirahaston apurahojen turvin pystyin käyttämään kirjan jotakuinkin täyspäiväiseen suunnitteluun, taustoitukseen ja kirjoittamiseen nelisen vuotta. Kirjan lukijoilta saaman palautteen, arvostelujen, Finlandia-palkintoehdokkuuden ja jopa myynnin perusteella vaikuttaisi siltä, että hanke tosiaan on ollut vaivan arvoinen..

Hunan

© 2018–2021 J. Pekka Mäkelä