Siinä missä kirjoittaminen oli jossakin mielessä vanhempien toiveiden täyttämistä, musiikin tekemisestä innostuminen oli luultavasti minun (mieto) versioni (myöhäisestä) teinikapinasta. Ymmärtääkseni vanhemmat olivat sitä mieltä, että musiikin tekemiseen tarvittaisiin lahjoja. He olivat luultavasti myös sitä mieltä, että lahjakkuus on jotakin mystistä ja synnynnäistä. Itse olen aina pitänyt lahjakkuutta pikemminkin jonkinlaisena päähänpinttymän ja pakkomielteen ristisiitoksena.

En kyllä vieläkään tiedä, onko musiikkipakkomielteeni riittävän... hyvä.

Aloitin aktiivisen musiikintekemisen vasta lähes parikymppisenä. Olin kyllä käynyt aikaisemminkin vähän aikaa ensin hanuri-, sitten kitara- ja lopulta pianotunneilla, mutta motivaatio ei kantanut kovin pitkään. Sitten tuli uusi aalto ja terve ”jokainen osaa soittaa, eikä sillä niin väliä vaikkei osaisikaan” -asenne. Valitsin instrumentikseni bassokitaran monestakin syystä. Minä esimerkiksi kuvittelin, että se olisi riittävän helppo aukaisemaan tien bändisoittoon mahdollisimman pian. Olin tietenkin väärässä. Basso ei ole totisesti helppo instrumentti. Basso vaatii taitoa kuunnella, mitä muut soittavat, ja kykyä olla soittamatta silloin kun tauko puhuu väkevämmin.

Musiikin tekeminen oli (ja on) joka tapauksessa oikeastaan ensimmäinen harrastusmuoto kirjallisuuden ohella, johon en kyllästynyt pian sen jälkeen kun ensimmäisten muutaman kuukauden jälkeen ei syntynytkään kovin vaikuttavia tuloksia. Täällä minä yhä häärään epäammattimaisena, mutta innokkaana

lauluntekijänä

Koska basistina oli vaikeaa selittää bändikavereille, miten uuden biisin oikeastaan pitäisi mennä, opettelin käyttämään nauhuria nuottipaperina. Perinne on jatkunut, ja äänitteet ovat edelleen lauluntekijyyteni keskeinen ilmaisukanava.

kokeellisen ja teatterimusiikin tekijänä

Äänitekniikan kanssa läträäminen johti aikaa myöten viehtymykseen tehdä kummallisia, kokeilevia äänimaisemia. Äänimaisemien tekeminen johti teatterimusiikin tekemiseen.

soitinrakentajana

Kovin kauaa en ehtinyt harrastaa soittamista ennen kuin rupesin pohtimaan parannusideoita omaan bassooni. Viime vuosien aikana ideointi on kehittynyt yksinkertaisesta kaupan soittimien modifioinnista soitinrakennukseen – varsinkin, kun siihen on nykyään kotitalossa hyvät mahdollisuudet sekä tilojen että työkalujen puolesta.

äänittäjänä ja miksaajana 

Äänitekniikan kanssa läträäminen on johtanut – paitsi Oman studion kirjoittamiseen – myös muiden äänitteiden kanssa läträämiseen. 2000-luvun alussa ihmeellinen internet johdatti minut miksaamaan australialaisen McivercorK-duon hienoa omakustannealbumia Emotional Songs. Maaliskuussa 2011 valmistui Oskari Jakosen säveltämä ääniteprojekti A Glance Beyond Nature, jossa olen ollut mukana mm. sovittajana, äänittäjänä, tuottajana, basistina ja lyömäsoittajana.