Isoäiti

Huomaan, vanhoja valokuvia skannaillessani, käyneeni kamera kourassa keväällä 1978 Neuvostoliiton avaruustekniikkaa esittelevässä näyttelyssä. Paikka on ollut erään kuvan kattopalkeista päätellen uuden uljas Messukeskus, luultavasti se osa mitä silloin kutsuttiin Paasikivi-halliksi. (Kirjamessuilla huomasin, että sf- ja mangaväki oli tungettu pois oikeiden kirjojen tieltä siihen edelleenkin tunnistettavaan tilaan, joka oli siihen aikaan nimeltään UKK-halli ja jossa näin aikanaan jokusen erinomaisen konsertin.)
.

Tämä hämäräperäisen näköinen laite on jäljennös Lunahodista, kaikkien nykyisten automaatti-planeettaluotaimien esiäidistä, joka vaelteli Kuun pinnalla marraskuussa 1970. Silloin neukkujen automaattivekottimeen suhtauduttiin vähän pilkallisesti: pelkkä kauko-ohjattava robottiauto ei tuntunut ollenkaan niin hienolta kuin amerikkalaisten harrastama tieteellisesti täysin koulimattomien taistelulentäjien lähettäminen hyppelemään planeettamme kaksoselle. Mutta niin vain muunkin maailman avaruustutkimus on seurannut sittemmin Lunahodin jälkiä Apollojen sijaan.

Olettekos muuten huomanneet, että parhaillaan Kuuta tutkii kolme automaattiluotainta, joista yksikään ei ole amerikkalainen, eurooppalainen eikä neu- eikun venäläinen?

Niistä yksi on japanilainen, toinen kiinalainen ja kolmas intialainen.

3 kommenttia artikkeliin ”Isoäiti

  1. Intialaisen luotaimen uutisia seuratessani olen ihmetellyt miten pieniä ne ovat. Luulisi että olisi vähintään kahden palstan uutinen että Intia on lähettänyt luotaimen Kuuhun.

  2. Lunahod! Faija toi 70-luvulla Moskovan-tuliaisena patterikäyttöisen pienois-Lunahodin. Kuten arvata saattaa, se ei toiminut…

  3. Niinpä, Esa, Patterilelut eivät olleet oikein neuvostoteollisuuden ydinosaamisaluetta… herätyskellot kyllä edustivat usein hyvinkin, köh, edistyksellistä tekniikkaa… 😎

    Intian luotainta on tosiaan uutisoitu vain yhtä pykälää ”Maailman ihmisiä” -palstaa isommalla. Mutta kyllähän vielä 80-luvulla Hesarin ”Maailman ihmisiä” oli oikeastaan paras ja laajin osasto koko lehdessä, jossa käsiteltiin ei-Euroopan ja ei-Pohjois-Amerikan asioita.

Kommentointi on suljettu.