Hiljaa, hiljaa juhlitaan

Suomen PEN vietti eilen 80-vuotisjuhliaan ravintola Laulumiehissä varsin vähälukuisena. Vaikka sananvapaudesta niin kovasti kohkataan, sanan- ja ajatuksenvapautta jo kahdeksankymmentä vuotta Suomessa ajaneen järjestön juhliin eivät virallista edustajaansa olleet vaivautuneet lähettämään esimerkiksi Suomen Kääntäjien ja Tulkkien Liitto tai Suomen Kirjailijaliitto. Molempien rivijäsenenä vähän nolottaa. Itse olin menossa paikalle alun perin vain PENin rivijäsenenä, mutta sain samana päivänä tehtäväkseni tuoda tilaisuuteen myös Eino Leinon seuran tervehdyksen. Ainoa muu paikalle päässyt johtokunnan jäsen, Elisabeth Nordgren, oli siellä PENin entisenä pitkäaikaisena puheenjohtajana.

Ehkä sanan- ja ajatuksenvapauden tavoittelussa ei ole mitään juhlimista? Sananvapaudesta tuntuvat nykyään kiihkeimmin kohkaavan ne, jotka ovat innokkaimmin viemässä kanssaihmisiltään ilmaisun, asumisen ja työnteon vapautta poliittisen mielipiteen, uskonnon, etnisen alkuperän tai ihonvärin perusteella. Kovin usein heidän argumentointinsa kuulostaa siltä, että kyse ei ole sananvapauden kannattamisesta, vaan Ainoan Oikean Totuuden julistamisen vapaudesta ja kaikkien muiden totuuksien sananvapauden kieltämisestä.

Mene tiedä.

5 kommenttia artikkeliin ”Hiljaa, hiljaa juhlitaan

  1. Anita,
    sattuuhan sitä päälekkäisyyksiä. Juhlista puuttui myös juhlivan järjestön nykyinen puheenjohtaja…

  2. Hmmm……. Kummallista. Luulenpa että asiat muuttuvat nyt, kun unohdus tajutaan.

    Vaihdoin muuten kesäkarvaan. On kevyempi olo.:)

  3. No, ei pidä unohtaa, että varapuheenjohtaja – jos näillä titteleillä nykyisessä PENissä on juuri merkitystä – oli kyllä paikalla koko juhlan ajan. Ja osallistui joku johtokunnan jäsenkin illalliselle. Jonkunhan täytyy vielä huolehtia myös näistä SANANVAPAUTEEN liittyvistä velvollisuuksista.

Kommentointi on suljettu.