Jack Bruce 1943–2014


Valitettavasti uutinen näyttäisi olevan totta. Basistipioneeri ja -legenda Jack Bruce on menehtynyt 71-vuotiaana.

Kuten lienen useaan kertaan todennut, minun kiinnostukseni bassonsoittoon lähti siitä kun päädyin – jälkijättöisesti vuonna 1980 – kuulemaan Creamin esikoisalbumia Fresh Cream. Kyseinen 1960-luvun lopun brittiläinen ”superbändi” – itse asiassa ensimmäinen kokoonpano josta tuota termiä käytettiin – oli tuohon aikaan kaikkea muuta kuin muodikasta tai katu-uskottavaa kuunneltavaa, mutta minuun se vetosi: jollakin tavalla kuulin trion vahvasti bluesvoittoisessa, rosoisessa ilmaisussa samaa mitä kuulin punkissa ja uudessa aallossa. Olen vieläkin sitä mieltä. Bruce oli bändin voimahahmo, basisti, pääasiallinen lauluntekijä ja laulusolisti, sillä kitaristi Eric Clapton alkoi siihen aikaan vasta löytää itseään laulajana ja biisinikkarina.

Olisin halunnut linkittää tähän postaukseen videon Brucen viimevuotisen Silver Rails -levyn päätösraidasta ”No Surrender”, mutta siitä ei näytä videota löytyvän. Saatte tyytyä toisen edesmenneen bluesrock-legendan Rory Gallagherin kanssa soitettuun mainioon tulkintaan Cream-klassikosta ”Politician”.

2 kommenttia artikkeliin ”Jack Bruce 1943–2014

  1. Tämä uutinen oli melko pysäyttävä, etenkin kun kuullessani tästä olin juuri valmistautumassa siihen, että erään toisen henkilön kuolemasta on kulunut vuosi. Hän kuoli myös 71-vuotiaana. Jack Bruce soitti hänen parhaalla levyllään.

    1. Tosiaankin, en ollut huomannutkaan että JB soittaa kyseisellä levyllä: nykyään kun musiikkia tulee kuunneltua aika paljon ipodiskosta ei kansiin aina perehdy niin kovin tarkoin.

Kommentointi on suljettu.