Ei, en ole muuttamassa Suomesta. En ainakaan vielä. Perussuomalaisia äänesti sentään vain vajaa viidennes suomalaisista. Muiden puolueiden maahanmuuttokriitikoiksi (ainakin vaalikampanjansa ajaksi) intoutuneet ehdokkaat jäivät useinmiten jalkoihin. Erityisen ilahduttavaa tämä on tietysti sotaveteraanien selkänahasta kampanjansa repineen Wille Photoshop-Rydmanin tapauksessa. Persujen lisäksi ainoa puolue, joka ei menettänyt paikkoja, oli avoimesti maahanmuuton puolesta liputtanut RKP.
Myös naisten määrä eduskunnassa kasvoi, edes vähän.
Toivon totisesti että perssuomalaiset saavat lunastettua vaalilupauksensa tuloerojen vähentämisestä – tai edes saisivat niiden kasvua hidastettua. En ole välttämättä kovin toiveikas sen suhteen: potentiaalisista hallituskumppaneista demarit on valitettava säännönmukaisesti muuttunut vaalien jälkeen kokoomuskakkoseksi, ja EK:n poliittinen siip– anteeksi, Kansallinen Kokoomus pitänee tuloerojen kasvamista lähinnä iloisena asiana. Enkä ole tosiaankaan ainoa joka epäilee perssuomalaisen eduskuntaryhmän hajoavan vähintään kahtia ennen ensi vaaleja: oma veikkaukseni on ollut – Soinin kaukoviisaana miehenä vaatimasta sitoumuksesta huolimatta – että näin tapahtuu jo ennen joulua, ja että ryhmän jäsenten välillä on siinä vaiheessa meneillään vähintään yksi kunnianloukkausoikeudenkäynti. PS arvostaa perinteitä.
Iso pettymys oli, että Ben Zyskowicz jäi edelleen ainoaksi maahanmuuttajataustaiseksi kansanedustajaksi. Olin muutamana päivänä jakamassa vaalimainoksia ja kohdalle sattunut (ulkonäöltään ilmeisen) maahanmuuttajataustainen väestö käyttäytyi aivan eri tavalla kuin aikaisempien vaalien alla: ennen he kiersivät vaalimainostajat kaukaa, melkein pelästyneinä, nyt juttelemaan tai mainoksia hakemaan tultiin hyvässä hengessä – tai vähintäänkin nostettiin peukut pystyyn ohi kävellessä. ”Oma” kansanedustaja olisi voinut toimia myös syrjäytymisvaarassa oleville rohkaisijana ja kannustajana.
(Epäilen, että perssuomalaisten kannattajissa ”syrjäytymisvaarassa oleviksi” laskettavien prosenttiosuus on vieläkin suurempi kuin maahanmuuttajissa. Toivotaan, että voitto antaa uskoa ja rohkeutta – ja mahdollisuuksia – sinnitellä elämänsyrjässä kiinni.)
Mielenkiintoista on myös julkkisehdokkaiden kehno menestys, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Tämä päti myös moniin isojen puolueiden perinteisiin ääniharavakonkareihin: moni putosi, mutta moni myös valahti ikuiselta näyttäneeltä ykköspaikaltaan kakkoseksi tai kolmoseksi: näin kävi esimerkiksi Mauri Pekkariselle. Poikkeuksena on kokdem– anteeksi demarit, joka jatkaa samalla vanhalla miehityksellä.
(Tänään aamulla Malmin uimahallin vakioäijien yleisin pohdiskelun aihe oli: ”No nyt sitten nähdään, voiko siihen vitutukseen tosiaan kuolla, rah rah.”)
Vihreät kokivat nyt koko puolueen historian ensimmäisen ison vaalitappion. Epäilemättä hallitusvastuu ja puolueen politiikan (näennäinen) oikeistolaistuneisuus vaikuttivat melkoisesti. Omalta osaltani epäilen, että asiaan on vaikuttanut myös selkärangaton sekoilu tekijänoikeusasioissa, mikä on aivan taatusti vieroittanut puolueesta sitä ennen innokkaasti tukenutta, mainostanutta ja äänestänyttä kulttuurialan prekariaattia. (Muissa suhteissa erinomaista ja hyvin näkyvää työtä tehneen Jyrki Kasvin putoaminen eduskunnasta viittaisi tähän suuntaan.) Porukkaa valui melkoisen hyvin pärjänneeseen Vasemmistoliittoon. Siitä en ole pahoillani, mutta muuten Suomen poliittinen ilmapiiri uhkaa nyt muuttua entistäkin lyhytnäköisemmäksi ja pohjoiskorealaisemmaksi.
Suomalaisen politiikan kiinnostavat ajat jatkuvat vähintäänkin ensi eduskuntavaaleihin asti. Saa nähdä, pystyykö kolmen suuren puolueen hyvävelimafia kokoamaan itsensä uudelleen, vai muuttuuko kenttä pysyvästi. Jättivoitosta huolimatta persut joutuvat pelaamaan ”vanhojen puolueiden” kanssa aivan samanlaisella neuvottelu-, kompromissi- ja suhmurointitaktiikalla kuin kaikki muutkin saadakseen läpi edes joitakin tavoitteistaan. Nopeita poliittisia pikavoittoja ei ole tulossa heille (eikä muillekaan): saa nähdä, jaksaako kannattajakunta odottaa kärsivällisesti – ja jos ei, ketkä pääsevät ensi vaalien protestipuolueeksi. Ja nouseeko äänestysprosentti niissä vaaleissa enemmän kuin vain pikkuriikkisen, kuten nyt.
”Perussuomalaisia äänesti sentään vain vajaa viidennes suomalaisista.”
Tämähän toistuu yhtenään siellä täällä nyt. Valtamediassa, joka uutisoi bändirundienkin kokonaisliikevaihdot suoraan artistien tuloiksi, se ei ihmetytä, mutta sinulla kun on tuota matemaattista vääntömomenttia yleensä löytynyt (huomattavasti enemmän kuin tällä pahaisella kommentaattorillasi), niin en malta olla huomauttamatta, vaikka tämä saattaa vähän näpertelyltä täällä jytkyn jälkikaiunnassa tuntuakin.
Siis perussuomalaisiahan äänesti vajaa viidennes äänestäneistä, mikä on n. 70 % äänioikeutetuista, joita on x % suomalaisista (paljonko lienee alaikäisiä; entä missä menee äänioikeuden menettämisen raja, dementoitumisessa?; jne.). Eli huomattavasti vähemmän kuin viidennes suomalaisista.
PS. Ja vasta edellisen viestin lähetettyäni aloin kunnolla miettiä sen muotoilua (hohhoijaa): siis ”vajaa viidennes äänestäneistä, mikä on n. 70 % äänioikeutetuista” po. ”vajaa viidennes äänestäneistä, joita on n. 70 % äänioikeutetuista”.
Alois, olet tietenkin oikeassa. Löysää puhetta. Toisaalta kieli ei ole yhtä täsmällistä kuin matematiikka, ja ”vajaa viidennes” on ilmaisuna kyllä hyvin lähellä ilmaisua ”alle viidennes”, joka taas on lähellä ilmaisua ”vähemmän kuin viidennes”…
No juu. Kaipa tuo jytkyn jysähdys sen verran korvensi, että piti yön pimeydessä ryhtyä tikusta asiaa tekemään. Se siitä, jatka sinä bloggaamista vain!
En olisi osannut uskoa, että persujen kannatus todella realisoituu ääniksi vaan arvelin jäävän pelkäksi uhoksi. Toisaalta hyvä, että ihmiset aktivoituivat äänestämään, äänestysprosentti nousi, toisaalta muistan hyvin, miten kävi SMP:n.
Itse olin aika turhautunut, vasta äänestyskopissa rupesin katsomaan ketä on ehdokkaina ja tärkein periaate oli sulkea eri syin pois, joko puolueen tekemisten tai jonkun tod.näk.läpimenevän idioottiehdokkaan takia. Itse en halunnut vihreitä tällä kierroksella äänestää, koska se on vaikuttanut rappeutuneen samanlaiseksi vallan korruptoimaksi ministeriautoihin ihastuneeksi puolueeksi kuin vanhatkin puolueet. Tuo piratismi kaiversi myös, mutta vielä enemmän vihreisiin pesiytyneet militantit
– hups, viesti karkasi käsistä.
Siis olen menneen talven aikana aika perusteellisesti kypsynyt erään toisen forumin vallanneisiin militantteihin vegaanieläinsuojelijoihin, jotka torpedoineet kaikki järkevät keskustelut ja liputtivat nyt kovasti vihreiden puolesta, kun siellä oli heikäläisiä. Itse pidän kissan käännyttämistä vegaaniksi yhtä absurdina ja tuomittavana kuin homoseksuaalin ’eheyttämistä’ heteroksi tai älyvapaimpia mamu-huutelijoita.
Harmi, että Jyrki Kasvi putosi. Hänellä on sellaista tietoa, jota eduskunnassa olisi tarvittu. Jouni Backmanin ja Mikael Jungnerin teknologiaosaaminen ei oikein vakuuta vaikka ovatkin Tiedolta ja Microsoftilta pomon palkkaa nostaneetkin. Niin hienoa kuin on saada eduskuntaan ensimmäinen tummaihoinen kansanedustaja, niin tähänastisten näyttöjen perusteella Jani Toivola on profiloitunut mediapelleksi ja tosi harmi, että hän pudotti Jyrkin.
Amr, ymmärrettävää, nyt kun selitit.
Täytyy myöntää, että kissan veganisointikeskustelua en ole kohdannut vihreiden sisäisessä keskustelussa, joten puheet militanteista hämmensivät. Mutta näin valistettuna osaan kyllä kuvitella.
Lemmikin pitäminen on jo sinänsä eräänlaista eläimen hyväksikäyttöä, joten lemmikinomistaja vegaanina tuntuu jo periaatteellisella tasolla tolkuttomahkolta.
Sillä foorumilla saisi nykyään viharyöpyn vastaansa, jos menisi esittämään tuon viimeisen lauseesi mukaisen mielipiteen. Pelottavia nuo yhden asian totuutta ajavat porukat, etenkin jos ryhmässä on yli teini-ikäisiä, oli aate mikä hyvänsä, hommafoorumi tai ”eläinsuojelu”.
Itse kommentoisin vielä sen verran, että Anni Sinnemäelle otti näköjään tappio tosi koville, kun ei tuloksen selvittyä osannut kuin syyllistää äänestäjiä siitä, etteivät olleet heidän arvojensa takana. Aikamoisen lapsellista käytöstä puolueen puheenjohtajalta. Äänestäjällä on oikeus käyttää ääntänsä niin kuin haluaa ja kuten Johannes Virolainen aikoinaan lausahti muistaakseni näin ”Kansa on puhunut, pulinat pois.”
Amr, olet aivan oikeassa, molemmissa asioissa.
Vihreiden jäsenmäärä on kasvanut 30 % sunnuntai-illan ja keskiviikkoaamupäivän välillä. Odotamma mielenkiinnolla, mitä siitä seuraa…
Eiko Jani Toivolaa laketa maahanmuuttajataustaiseksi? Syntynyt Suomessa kuten Ben Zyskowicz’kin, ja toinen vanhempi on suomalainen, toinen ei.
Tei, tavallaan. Hän on tosin tietääkseni syntyperäinen Suomen kansalainen, mitä Zyskowicz ei ole.