Paniikin paikka… aikanaan.

Tätä tunkeilijaa vastaan eivät autakaan kaiken maailman nössöt brucewillisit tai ydinpommit: se nimittäin itse asiassa on ydinpommi, toiseksi suurin mitä näillä kulmilla on kuunaan nähty.

Tähdet ja avaruus -lehden nettiuutisen mukaan Gliese 710 -niminen punainen kääpiötähti kulkee nimittäin Aurinkokunnan ulko-osien halki. Jos hyvin käy, se ainoastaan hipaisee komeetta-aineksesta koostuvaa ns. Oortin pilveä ja jatkaa sitten matkaansa. Siinäkin tapauksessa seuraukset näkyvät Maassa asti: tiedossa on luultavasti totaalisin komeettapommitus mitä tämä planeetta on kokenut erinäisiin miljooniin vuosiin. Jos huonommin käy, Gliese 710 tulee lähemmäksi, ja saattaa sotkea planeettojen ratoja.

Hyvä puoli asiassa on, ettei tämä tapahdu ihan huomenissa. Gliese 710 on tällä hetkellä 63 valovuoden päässä ja lähiohituksen on arvioitu tapahtuvan noin puolentoista miljoonan vuoden päästä.

Aina joskus on teoretisoitu, että Aurinkomme olisikin kaksoistähti: sen kumppani, jota on kutsuttu Nemesis-nimellä, olisi hyvin himmeä punainen kääpiö ja kiertäisi melkoisen soikealla radalla niin, että tällä hetkellä se on niin kaukana ettei se edes näy. Kiertoratansa lähimmässä pisteessä se kuitenkin häiritsisi juuri tuota Oortin pilveä ja pudottaisi siellä Aurinkoa kaikessa rauhassa kaukana kiertäviä komeettoja sellaisille radoille, jotka yltävät Aurinkokunnan sisäosiin. Riittävän monen komeetan – tai parin riittävän ison – komeetan osuminen Maahan selittäisi aivan sujuvasti toistuvat eläin- ja kasvikunnan joukkotuhot. Nemesis-teorialle ei ilmeisesti ole löytynyt oikein kättä pidempiä todisteita, mutta vaikka Gliese 710 ei olisikaan Auringon kumppani eikä olisi vastuussa mistään aikaisemmasta joukkotuhosta, niin vaikutukset voisivat olla hyvinkin samansuuntaisia.

Tosin tällä hetkellä ihmiskunta toimii hyvin tehokkaasti niin, ettei Gliese 710:lle jää juurikaan hävitettävää.

Yksi kommentti artikkeliin ”Paniikin paikka… aikanaan.

  1. Vastako puolentoista miljoonan vuoden päästä? Höh. Kun kerrankin näillä kulmilla olisi tapahtunut jotain kiinnostavaa.

Kommentointi on suljettu.