Tony Hillerman 1925-2008

Enää ei kannata norkoilla kirjakaupan ulkomaisen uutuushyllyn äärellä saadakseen tietoja Jim Cheen ja Joe Leaphornin uusimmista kuulumisista. Navajokansan ystävä, kirjailija Tony Hillerman on poissa, ja hänen mukanaan myös Chee ja Leaphorn ystävineen, tuttavineen ja klaanitovereineen ovat siirtyneet paperille painettujen muistojen joukkoon. Navajopoliisien elämäntarinat päättyvät The Shape Shifteriin.

En ole mitenkään erityisen suuri dekkarien ystävä, mutta Hillermanin romaanit eivät alun perinkään perustuneet pelkälle rikosjuonelle. Päähenkilöidensä tavoin kirjailija saattoi pysähtyä toviksi nauttimaan kauniista maisemasta, antamaan ajatuksille aikaa levätä ja muotoutua. Hän kertoi paljon myös toisenlaisesta amerikkalaiskulttuurista kuin mistä me olemme täällä tottuneet kuulemaan. Hänen navajonsa eivät olleet museovitriiniin jähmettyneitä muistoesineitä, vaan elävän oloisia, uskottavia nykyaikaisia ihmisiä, jotka joutuivat tasapainoilemaan kahden eri kulttuurin välillä. Toisinaan taitavammin, toisinaan kömpelömmin.

Kiitos.