Kokoelma

Uutisten mukaan Suomen Piraattipuolue on saanut koottua 5000 kannattajakorttia ja aikoo ilmoittautua puoluerekisteriin.

Uutisen lukija jää vain miettimään, moniko nimikirjoitus on kopioitu lupaa kysymättä ja nimikirjoituksen tekijän tietämättä.

10 kommenttia artikkeliin ”Kokoelma

 1. Tämän kirjoituksen lukija puoletaan jää vain miettimään, oletko katkera siitä, että puolueella on jo yli 5000 kannattajaa vai siitä, että puolueen myötä kyseiset aktiivit saavat ”virallisen” vaikutuskanavan webbifoorumien rinnalle.

 2. Hmmm,
  en nyt tiedä olenko varsinaisesti katkera. En ainakaan vielä.
  Jos Piraattipuolue alkaa saada tavoitteitaan läpi, saatan katkeroitua: käytännössähän se johtaisi siihen, että minulta menee mahdollisuudet tienata vähäistäkään elantoani kirjailijana tai kirjallisuuden suomentajana – puhumattakaan niistä muutaman satasen teostokorvauksista silloin tällöin – ja satun pitämään työstäni.

 3. Toivon kovasti, että Piraattipuolue saa tavoitteitaan — kuten yksityisyyden suojan ja sananvapauden parantaminen — läpi vastoin tällä hetkellä vallassa olevaa poliittista ilmapiiriä. Tekijänoikeuden murroksen suhteen en pidä Piraattipuoluetta asian kantavana voimana vaan meneillään olevan suuren muutoksen ilmentymänä. Toisin sanoen en pidä todennäköisenä nykyisenkaltaisten tekijänoikeuksien säilymistä enää kovin pitkää aikaa. Siksi on ikävää, että paljon paukkuja tuhlataan tutkainta vastaan potkimiseen ja yrityksiin kriminalisoida ylivoimaisesti suurin osa nykynuorisosta. Sen sijaan pitäisi käyttää energia sen miettimiseen, miten tekijöiden tulot tulevaisuudessa järjestetään; tässä on kieltämättä haastetta.

 4. Tero, hyvä kommentti! On aivan selvää, että lähitulevaisuuden teknologialla kaikki digitalisoitavissa oleva voidaan kopioida ja jakaa silmänräpäyksessä.
  Vaikkapa kännykästä toiseen wlan-kuppilassa muistikorttien ja verkkonopeuksien kasvaessa… Jotta tekijät saisivat tulonsa, tulee asialle tehdä jotain ja nopeasti. Esim. Spotify on yksi askel oikeaan suuntaan. Uskoisin, että myös Vihreiden piirissä on asiaa kohtaan vaikutushalua ja -kykyä.

 5. Ehkäpä sitten kirjailijoiden, lauluntekijöiden tai taiteilijoiden pitää siirtyä painamaan piraattiversioita Piraattipuolue-paidoista, kuten muuan Naamattu-kaveri ehdotti.

  Tekijänoikeuksien kaventaminen merkitsee vain samalla julkaistavan taiteen kentän kaventumista. Dan Brownille tai Madonnalle tuskin tulee ongelmia, mutta vaikkapa scifi-kirjailijat tai vaihtoehtoisempien musiikkityylien edustajat joutuvat etsimään tuottavampia harrastuksia.

 6. Ehkä näin. Ehkä ei. Kekseliäisyys on mahtava voimavara, joten en itse usko taiteen kentän kaventumiseen. Muodonmuutokseen kyllä, mutta kuolevien julkaisumuotojen tilalle syntyy uusia. Menestyjiä ovat ne, jotka osaavat näitä hyödyntää.

  Täysin omana arvauksenani ilman minkäänlaista faktatietoa veikkaisin muuten, että Piraattipuolue ei pahastuisi noista mainitsemistasi piraattipaidoista. Ovat nimittäin oivaltaneet sen, minkä kanssa esimerkiksi kirjailijat vielä tuskailevat: kyseessä olisi ilmainen mainos, joka on arvokkaampaa kuin menetetty myynti. Toivottavasti joku tuon tempauksen tekee, olisi mielenkiintoista nähdä, miten asia käytännössä menisi. Tosin piraattihengen mukaan pitäisi paitoja jakaa ilmaiseksi, mutta kuitenkin.

 7. Tuo ”ilmainen mainos” on argumentti, jota esimerkiksi mainostoimistot käyttävät kovin innokkaasti silloin kun yrittävät saada taiteilijoiden töitä kampanjoihin ilmaiseksi tai käytännöllisesti katsoen ilmaiseksi, vaikka itse veloittaisivatkin asiakkaaltaan täyden hinnan. Juuri mainos- ja muut mediayhtiöthän olisivat kaikkein suurimpia hyötyjiä kannattamastasi tekijänoikeuksien sosialisoinnista: olisihan se hienoa kun he saisivat myytyä perssuomalaisille aidolle ”Tuntematon sotilas” -kuvamateriaalille rakennetun kampanjan, eikä kuvamateriaalista tarvitsisi maksaa mitään eikä kysyä kenenkään lupaa.

  Ehkä minäkin voisin myydä niistä Piraattipuolue-piraattipaidoista maksullista mainostilaa. Mainosrahoituksellahan se Pirate Baykin pyörii.

 8. Nähdäkseni en ole missään kannattanut tekijänoikeuksien sosialisointia. Korjannet osoittamalla sen kohdan, jossa ilmaisin itseni epäselvästi niin, että tällainen vaikutus syntyi?

 9. Kielitoimiston sanakirja:

  sosialisoida ottaa yksityinen omaisuus, vars. tuotantovälineet, yhteiskunnan haltuun, yhteiskunnallistaa, valtiollistaa, kansallistaa. Pankkien sosialisoiminen.
  Leik. ottaa luvatta, kähveltää, pihistää. Kuka on sosialisoinut sateenvarjoni?

  1. inf. sosialisoida

  akt. ind. prees., yks. 1. sosialisoin

  akt. ind. imperf., yks. 3. sosialisoi

  akt. kond. prees., yks. 3. sosialisoisi

  akt. pot. prees., yks. 3. sosialisoinee

  akt. imperat. prees., yks. 3. sosialisoikoon

 10. Tarkistaisitko seuraavaksi myös termin ”kannattaa” merkityksen? Se, että pidän jotain asiaa väistämättömänä, ei minusta tarkoita, että kannattaisin sitä. Etkä myöskään vastannut kysymykseeni, missä kohtaa mielestäsi näin teen.

Kommentointi on suljettu.