Työpöydälle on ilmestynyt uusi tietokone. Oikein näpsäkkä, kevyt ja suhteellisen tehokas läppäri, neljä gigaa muistia, uusi käyttöjärjestelmä ja muuta kivaa. Eikä maksanut mitään, minulle. Ainoa vain, että käyttömahdollisuudetkin ovat rajatut.
Helsingin kaupungin lauta- ja johtokunnat siirtyvät päätöksenteossa sähköiseen asiakirjanhallintaan. Tässä on tietysti huomattavan paljon järkeä: Monen vilkkaamman lautakunnan viikottain käsittelemä paperimäärä liitteineen sun muineen on hyvinkin vanhan ajan HPY:n puhelinluetteloiden sivumääräluokkaa. Niiden monistamatta jättäminen säästää muutamankin metsän hakkuulta, ja vähentää melkoisesti sitä rahasummaa, joka kuluu lähettien pyöräilyyn ympäri kaupunkia. Kaikkien kokousmateriaalien pitäisi tulla tästä lähtien sähköisessä muodossa, ja esimerkiksi muutosehdotukset sanamuotoineen on helppo muotoilla etukäteen (tai vasta kokouksen aikana) pöytäkirjaan lisättäväksi ilman että sihteeri joutuu kirjaamaan asioita ylös sanelusta.
Jollen ole aivan väärin käsittänyt, kaupunginvaltuuston tavoitteena oli järjestelmä, jota itse kukin luottamushenkilö pystyy käyttämään omalta tietokoneeltaan, mahdollisesti itse hankitun tunnistekortinlukijan avulla. Tuntuu kuitenkin, että tehtävän saaneet viranomaiset ja järjestelmää suunnitellut yritys* ovat olleet tietävinään paremmin: järjestelmää voi käyttää ainoastaan sitä varten säädetyltä tietokoneelta. Näin ollen jokainen useista sadoista luottamustoimien haltijoista joutuu hakemaan näinä viikkoina itselleen Helsingin veronmaksajien kustantaman tietokoneen ohjelmistoineen: ei sentään omaksi, sillä paketti on palautettava luottamustoimikauden päättyessä vuoden 2013 alussa.
Kone on sinänsä paljon kevyemmin kannettavissa kokouksiin kuin oma vanha, mutta päivitysten myötä yhä pätevä IBM:ni (viimeisiä tuonmerkkisiä läppäreitä), ja huomattavan paljon tehokkaampi kuin toissa syksynä silmälasien kaupanpäällisenä saatu miniläppäri. Koneen käyttöä hankaloittaa kuitenkin se, ettei siihen oikein pysty asentamaan mitään.
Tietoturvallisuuden nimissä meille luottamushenkilöille ei nimittäin ole annettu koneiden ”järjestelmävalvoja”-oikeuksia, joten jos koneeseen haluaa asentaa jotakin muuten tarvitsemiaan ohjelmia (vaikkapa sähköpostiohjelman), joutuu ottamaan yhteyttä ”kaupungin IT-asiantuntijoihin”. Pientä säätöä on mahdollista tehdä itsekin: sain siirrettyä oman koneen Firefoxin asetukset asianmukaiset piilokansiot kopioimalla, ja tietysti taustakuvan. Mutta esimerkiksi meidän kotiprintteriämme ei ole näjemmä mahdollista ottaa käyttöön.
Itse kokoussovellus, jota näin suojellaan sekä koneen muuta käyttöä vaikeuttamalla, toimikortilla ja väestörekisteritietojen perusteella erikseen postitetuilla PIN-koodeilla, on Internet Explorer -selaimeen rakennettu ActiveX-palikka. Ymmärtääkseni sekä IE että ActiveX ovat tietoturvallisuudeltaan perin reikäisten maineessa. Koneessa on kyllä sivustatukea antamassa aivan asiallinen viruskyylä/palomuuriohjelmisto.
Minun koneellani ei kyllä mitään erityisen salaista liikukaan: sekä Työväenopiston johtokunnan että Teatterisäätiön edustajiston kokousmateriaali on järjestään julkisesti nähtävillä ennen kokouksia ja niiden jälkeen. On kuitenkin lautakuntia, joissa käsitellään esimerkiksi yksityisten ihmisten hyvin henkilökohtaisia asioita. Silloin hyvä tietoturva on tarpeen.
Aika näyttää, saadaanko järjestelmän lapsentaudit parannettua, toimiiko tietoturva niin kuin pitäisi, sujuvoituuko kokousmateriaalin jakelu ja käyttö. Aika näyttää myös, miten pärjäävät ne luottamushenkilöt, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin käyttäneet tietokonetta: heitäkin on. Aika näyttää myös, miten pian pinna palaa niiltä rassukoilta, jotka joutuvat raahamaan kaupungilla mukanaan uuden luottamushenkilökoneen lisäksi myös työtietokonetta. Aika näyttää myös, miten esimerkiksi kaupunginvaltuusto suhtautuu siihen, että heidän hankkeelle antamansa ohjeistus jätetään tällä tavalla huomiotta. Yksityisessä yrityksessä ”IT-asiantuntijat” olisivat tuskin kovin kauaa palkkalistoilla, jos suhtautuisivat talon johdon tehtävänantoon näin välinpitämättömästi. Kuulemani mukaan vain vihreät kaupunginvaltuutetut ovat protestoineet sitä miten hanke on toteutettu, muut – persuja myöten – ovat nöyrästi alistuneet virkamiesten tahtoon.
___
* Entinen kesätyönantajani, muuten, tosin siihen aikaan 1980-luvun alkupuolella se oli vielä valtion laitos ja nimeltään Valtion tietokonekeskus (VTKK).