Toinen kuulokulma

Michael Paul Stavrou: Mixing with Your Mind. Flux Research Pty Ltd., Australia 2003-2007. ISBN 0-646-42875-6.


Onneksi en ole enää kaksikymmentäkaksivuotias enkä äänittäjä. Tämän kirjan luettuani minusta tulisi jokseenkin sietämätön studiokumppani. Minä olin jo aivan riittävän rasittava luettuani tuon ikäisenä fysiikan opiskelijana Robert M. Pirsigin Zen and the Art of Motorcycle Maintenancen. No, ko. kirja oli kyllä myös tärkein innoste vaihtamaan tiedekuntaa ja opiskelemaan filosofiaa…

Stavroun kirjassa on jotakin samaa, mutta huomattavan paljon spesifimmällä ja ammattimaisemmalla tasolla. Tämä ei ole mikään äänittämisen tai miksaamisen perusoppikirja, vaan lähtee pitkälti siitä, että lukijalla on ainakin jonkinlaiset perustiedot studiotyöskentelystä ja mielellään jonkin verran kokemusta äänittämisestä. Kotistudiopuuhastelu kyllä riittää. Alunperin kyse oli australialaisessa AudioTechnology-lehdessä ilmestyneestä kolumnista, joka sitten lukijapalautteen myötä laajeni kirjaksi. Syntyhistoria selittää myös jossain määrin epäjohdomukaisen ja poukkoilevan esitystavan: toisaalta Stavroun tavoitteena on nimenomaan saada lukija suhtautumaan ääneen ja äänenkäsittelyyn uudella ja normaalirutiineja epälineaarisemmalla tavalla. Tai, kuten lattea selitys kuuluu, äänittämään ja miksaamaan sillä toisella(kin) aivopuoliskolla.

Siinähän kieltämättä onnistuu. Syntyy melkoinen houkutus kokeilla esimerkiksi sitä, onko todella helpompaa miksata moniraitaäänityksen tasot ja taajuuskorjaukset (ehkä kompressointikin), jos kappaletta kuuntelee takaperin. Tai auttaako äänenvoimakkuuden muuttaminen taimi- tai vireongelmiin.

Pohjimmiltaan Stavrou, kokenut kehäkettu, haluaa välittää samanlaista asennetta mitä minä, kokematon wannabe, olen halunnut välittää Kotistudio-kirjalla: On ihan hyvä tietää, mikä on ”oikea” tapa tehdä asioita, mutta toisinaan ”oikea” tapa on lopputuloksen saavuttamisen kannalta aivan väärä tapa. Aina pitäisi olla valmius kokeilla erilaisia tapoja. Kotistudiossa se vain sattuu olemaan helpompaa ja halvempaa kuin oikeassa studiossa, jossa taksamittari raksuttaa.

Kirja on enemmän tai vähemmän omakustanne, joten sitä voi olla hankalaa hankkia kirjakaupoitse (edes amazonitse). Kannattaa mieluummin tehdä tilaus suoraan kirjailijan omien sivujen kautta.