Perustimme järjestön

Suomessahan on tunnetusti melkoinen pula yhdistyksistä, joten perustimme tänään yhden lisää. Sen nimi on Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ja siitä tulee Vihreän liiton jäsenjärjestö. Perustavan kokouksen hyväksymien sääntöjen mukaan yhdistyksen tarjoituksena on mm.

… edistää toiminnallaan vihreitä arvoja: luonnon- ja ympäristönsuojelua, kestävää kehitystä, yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta…

… edistää korkeatasoisen ja objektiivisen tutkimustiedon käyttöä päätöksenteon pohjana

… edistää kriittistä keskustelua tieteen ja teknologian roolista yhteiskunnassa.

Perustavassa kokouksessa oli mukana parisenkymmentä henkeä (joista kaksi kansanedustajia), mutta tavoitteena on tehdä Viitteestä hyvää vauhtia Vihreiden suurin valtakunnallinen henkilöjäsenjärjestö. Potentiaalista jäsenistöä on paljon, eikä jäsenkriteereissä vaadita luonnontieteellistä tai teknisen alan tutkintoa tai muuta sellaista. Minkään toisen puolueen jäsen ei saa tietenkään olla.

Viite tulee varmasti näkymään mm. ensi kesän Finnconissa.

6 kommenttia artikkeliin ”Perustimme järjestön

  1. Hienoa! Tieteellinen ajattelu rokkaa, varsinkin näinä aikoina, kun kreationismia ym. hapatusta aletaan tunkea tieteen tilalle vähän joka puolella ja uskosta yritetään tehdä tietoa.

  2. Aivan niin, Pasi.
    Tiettävästi kyseessä on ensimmäinen suomalaisen puolueen piirissä toimiva tiede- ja tekniikkajärjestö, saattaapa olla Euroopankin ensimmäinen. Näytämme taas kerran tietä tulevaisuuteen! 😎

  3. Minä voisin liittyä! Vihreissä piireissä (niin syvän uskollisesti kun niitä aina äänestänkin) on usein havaittavissa tietynlaista tekniikanpelkoa. Ko. järjestön kaltaista varmasti tarvitaan.

  4. Tervetuloa, Tiina!
    Liittyminen varmaankin alkaa onnistua hyvin helposti tuossa joskus vuodenvaihteen jälkeen, kun rekisteröinnit, puolueen jäsenjärjestöksi liittymiset sun muut byrokratiat saadaan hoidettua.

    Tuossa tekniikan pelossa on varmaankin perää ainakin osan porukan kohdalla. Toisaalta tunnen vihreistä paljonkin hyvin tekniikkamyönteistä porukkaa – aina täydelliseen kritiikittömyyteen saakka. Perusteltu teknologiakritiikki – enkä tarkoita tuomitsemista – puuttuu. Tämä on yksi uuden järjestön tavoitteita, ja minun kannaltani tärkeä tavoite. Olinhan itse aikanaan mukana tekemässä 1980-luvun lopulla turhan lyhytaikaiseksi jäänyttä Tekniikan puntari -lehteä. Työryhmässä olivat myös mm. Teemu Matinpuro, Thomas Wallgren ja lehden graafikkona Nalle Virolainen.

  5. Jos liittyy tähän järjestöön, saako hyvin omatunnoin hankkia ja omistaa hd-taulutelkkarin ja blu-ray-soittimen vai pitääkö yhä väittää, että katsoo vanhaa mustavalkoista matkatelkkaria kerran vuodessa ja silloinkin vain uutiset…?

  6. Kyllä, näinhän se on. Uuteen teknologiaan suhtaudutaan usein joko-tai: tuomitsevasti tai kaiken sallivasti. Järkevää, rauhallista keskustelua tapaa harvoin.

Kommentointi on suljettu.