On maamme köyhä, siksi jää

Näinä iljanteisina aikoina leppoisa aamukävely uimahallille muuttuu muutaman kilometrin jatkuvaksi jännittämiseksi. Pukeutumistaan miettii lämpimyyden sijaan pikemminkin sen perusteella, mikä suojaisi parhaiten, jos (kun) liukastuu ja lentää rähmälleen.

Näinä aikoina energiantuhlauksen kannalta niin kyseenalainen ajatus lämmitetyistä kaduista ei tunnukaan lainkaan älyttömältä: mieleen palaa, miten juhlallisen rentoa oli eilen kokouksesta palatessa siirtyä jäisestä Esplanadipuistosta flaneeraamaan* Espan ja Aleksin sulille, kuiville jalkakäytäville.

Tai sitten pitäisi muuttaa toisaalle, sisämaahan kauas meren nollaannuttavasta, lunta sulattavasta ja sitten vettä ja loskaa jäädyttävästä vaikutuspiiristä. Tai etelään. Vironniemelle en kyllä asettuisi asumaan lämmitetyistä jalkakäytävistä huolimatta. Pitäähän nyt asumisessakin olla joku taso – ja minun kohdallani tasovaatimuksiin kuuluu niin puhdas ilma, että pyykkiä voi halutessaan kuivattaa ulkosalla, sekä niin hiljainen ympäristö, ettei henkilöautojen mökää joudu peittämään aivoja mädättävällä taustamusiikilla.

* Pohdimme eilen kokouksen lomassa ”flaneerata”-sanan viimeaikaista yleistymistä. Sanahan on vanhaa ruotsinvoittoista Stadin hienostoslangia, mutta alkoiko sen uusi tuleminen Kjell Westön mainion Missä kuljimme kerran -kirjan (suomennoksen) myötä?

5 kommenttia artikkeliin ”On maamme köyhä, siksi jää

  1. Voi *rse, unohdin kokouksen!

    Mutta flaneerata taitaa tulla ranskasta (olisikohan Baudelairen käsialaa tai jotain?), ja minun kielenkäyttööni se on tarttunut nimenomaan ranskalaisista flanööreistä kertovien kirjoitusten yms. esitysten kautta, jotka ovat viime aikoina (lue: viimeisten 5 vuoden aikana) olleet kohtuullisen yleisiä, kun kiireyhteiskunnan kritisointikin on ollut muodissa. Kuulostaisiko uskottavalta?

  2. Paitsi että hähä, minkä luulin missanneeni. Tasan kuukausi aikaa vielä:) Pitäisiköhän aloittaa ”Dementikon päiväkirjan” kirjoittaminen jo nyt.

  3. No, sauvakävelysauvat on ihan kiva ja kova juttu näillä jäätikkökeleillä, pystyy kävelemään edes jotenkin normaalisti.

Kommentointi on suljettu.