Englantilainen Guardian-lehti on pyytänyt lukuisia nimekkäitä kirjailijoita laatimaan oman listansa Kaunokirjailijan kymmenestä säännöstä. Eri kirjailijoiden listat – ja kunkin luettelemien sääntöjen määrä – vaihtelee melkoisesti, mutta yhtäläisyyksiäkin on. Paljonkin. Osa on yleispäteviä jopa englantilaisen kielialueen ulkopuolellakin, mutta kaikki eivät.
Millainen olisi minun listani? Kiitos kysymästä. Edetään näin:
• Anna alitajunnallesi aikaa
Tee asioita, joilla ei ole mitään tekemistä kirjoittamisen kanssa. Älä ajattele tekstiäsi: se on yhtä helppoa kuin olla ajattelematta vihreitä sarvikuonoja silloin kun on päättänyt olla ajattelematta vihreitä sarvikuonoja, joten auta itseasi olemaan ajattelematta. Itse olen huomannut krooliuinnin hyväksi menetelmäksi: mekaaninen toistuva liikerata altaan päädystä päätyyn ja takaisin, aina uudelleen, kuulo käytännössä pois pelistä kun korvat ovat vedenpinnassa keskellä pärskeitä, näkökentässä vain altaan pohjan kaakelia ja sisäänhengitysvaiheessa vilahdus naapuriradan uimareista. Taiji toimii myös, samoin pitkät kävelyretket pipodisko korvilla (jolloin keskittyminen suuntautuu kävelemiseen ja musiikkiin). Oikeaoppinen mietiskely ja jooga epäilemättä toimisivat myös.
Ja lumityöt. Kola on kirjallisuuden unsung hero.
Ja nukkuminen, kuten ps totesi edellisen säännön kommentissaan. Ennen kaikkea nukkuminen. Moni kirjallinen ongelma on ratkennut odottamattomalla tavalla käyttämällä paavoväyrysmenetelmää. Moni hahmo ja tapahtumakulku on saanut alkuitunsa puoliksi muistetusta unesta.
Omalla kohdallani muiden teksteihin paneutuminen ei auta. Siksi en oikeastaan koskaan lue fiktiota romaanien kirjoitusvaiheen aikana. Enkä katsele televisiota – no, sitä katselen hyvin vähän muutenkin, koska joudun elämänkumppanini vuoksi pakkokuuntelemaan televisiota kaiket illat. Tiedelehdet ja tieteellinen kirjallisuus toimivat minun kohdallani, kunhan tieteiden tarjonta on riittävän laajaa: pelkillä luonnontieteillä ei pitkälle pötkitä, tarvitaan historiaa, kielitiedettä, psykologiaa, sosiologiaa, uskontotiedettä…
Hauskoja ja käyttökelpoisia ohjeita ja kokemuksia.
Kiitos!
Kosti Sironen