Kategoria: ruoka

Teemestarien kirja

Nyt kun syksyn kirjamessukausi lähenee vähitellen muutaman viikon perästä koittavaa loppuaan, olen lopultakin saanut luettua loppuun viime vuonna Turusta ostamani kirjan.

Ei kyse ole siitä että Pekka Nihtisen Kiinalainen teekirja (Memfis Books 2004, neljäs painos 2015) olisi pitkäveteinen, pitkä tai epäkiinnostava, ei. Kuvan kannu, jonka joka päivä täytän ja tyhjennän, vetää puolisentoista litraa vahvaa teetä (vaikkakin useinmiten perin epäkiinalaista mustaa versiota). Teen lisäksi Kiina ja Kiinan kulttuuri kiinnostavat tavattomasti myös ammatillisista syistä. Kävi vain niin, että jätettyäni Hunanin käsikirjoituksen ensimmäisen version kustantajalle tuli tarve välttää vähän aikaa kaikkea Kiinaa koskevaa. Nyt kun editoin ja kirjoitan kirjan uutta versiota, stressi ei ole vielä päässyt niin pahaksi ettenkö pystyisi varovasti lukemaan aiheeseen liittyvää.

Kiina ja tee kuuluvat erottamatta yhteen. Teepensas on kotoisin itäisestä Aasiasta, ja juuri Kiinassa sitä ilmeisesti alettiin ensimmäisenä käyttää, alkuun rohtona ja sittemmin ensin sivistyneen ylhäisön ja myöhemmin rahvaankin nautintoaineena, piristeenä ja rauhoittajana. Nihtisen teen historiikki yllätti minut siinä, että nykyinen teenvalmistustapa – hapetettujen, paahdettujen ja kuivattujen lehtien hauduttaminen pannussa tai kannellisessa kupissa – näyttää kehittyneen varsin myöhään, vasta Ming-dynastian myötä 1300-luvulta alkaen, kun aikaisemmat keittomenetelmät alkoivat väistyä. Jo kauan sitä ennen teestä oli tullut merkittävä kauppatavara, jolla keisarikunta osti hevosia luoteisten rajojensa takaisilta barbaaripaimentolaisilta. (Nämä joivat teensä perin barbaariseen tapaan: maidon kera.)

Itse teen viljelyn ja valmistuksen ohessa Nihtinen seuraa myös teen nauttimiseen käytettävän välineistön – kuten pannujen – historiaa ja kehitystä. On jotenkin tyypillistä kiinalaiselle ylhäisölle, että parhaiden mestarien valmistamat saviset teekannut ovat saattaneet olla käytössä vuosisatoja ilman että niitä on koskaan pesty sisäpuolelta: näin suvussa kulkenut pannu säilyttää muiston jokaisesta kunnioitettujen esi-isien siitä pannusta nauttimasta teehetkestä.

(Koska kiinalaiset suosivat vihreitä teelaatuja, pannuun ei pääse kertymään yhtä ruskeanmustaa sisäpintaa kuin mustan teen juojan pannuun kertyisi jo muutamassa vuodessa.)

Kiina, omalla kielellään 中國 eli ”Keski-maa”, oli pitkään melkoisen eristyksistä Maan muista suurista sivilisaatioista – jopa linnuntietä läheisestä, mutta jyrkkien vuoristojen ja sankkojen viidakoiden takaisesta Intiasta – joten tee pysyi monen muun kiinalaisen ilmiön tavoin melko puhtaasti kiinalaisena ilmiönä. Japaniin teen käyttö ja viljely kyllä levisi siinä missä Kiinan lähipiirin muihinkin barbaarisina pidettyihin maihin, mutta ei juuri sen pidemmälle. Syrjäisessä Euroopassa Kiinasta tiedettiin perin vähän, ja teestä vielä vähemmän: myöhemmin Marco Polon matkakertomusta on pidetty valheellisena siksi, ettei hän kertaakaan mainitse teetä.

Tee levisi Eurooppaan vasta kiihkeimmän löytöretkiajan jälkeen: kofeiinipitoisista kasvisuutejuomista arabien levittämä, alkuaan afrikkalainen qahwa ja atsteekkien xocoatl olivat ehtineet ensin, ja pitkään tee joutui sinnittelemään arvojärjestyksessä kolmantena. Vähitellen teekauppa pääsi kuitenkin vauhtiin tuomaan Qing-dynastialle vientituloja: Nihtilä arvelee, järkeenkäyvästi, että kiinalaisten vähemmän harrastamien enemmän hapetettujen ja terveysominaisuuksiltaan heikompien ”punaisten” teelaatujen (eli ”mustan” teen, kuten täällä päin sanotaan) suosio lännessä johtuu pitkälti siitä, että karavaani- ja purjelaiva-aikoina nämä laadut kestivät kuukausien kuljetusta paljon paremmin kuin vihreä, valkoinen tai keltainen tee.

Nihtilä puhuu paljon 1800-luvun teekaupasta Eurooppaan, mutta kummallista kyllä hän sivuuttaa kokonaan jotakuinkin legendaarisen teeklipperien kauden 1840-luvulta Suezin kanavan avaamiseen 1869, jolloin Skotlannissa rakennettiin pikavauhtia siihenastisen maailman nopeimpia kauppalaivoja ja jolloin näitä ”merten vinttikoiria” purjehdittiin miehistöä ja laivaa säästämättä niin kovalla kädellä, että viisivuotiaana ne olivat loppuun kuluneita: kaikki tämä siksi, että saataisiin mahdollisimman tuoretta teetä kauppoihin.

1900-luku näyttäytyy Nihtilän silmissä teekulttuurin rappion aikana. Kiinan kaoottiset olot tuhosivat pitkälti vanhan teehuonekulttuurin, ja länsimaiden sinänsä runsastuva ja halpeneva teetarjonta merkitsi markkinoilla olevan teen laadun romahtamista, jonka äärimmäisenä pohjakosketuksena oli 1940-luvulla keksityn ”pussiteen” yleistyminen. (Siinä olen kyllä pitkälti samaa mieltä, ja olisin ihan valmis kieltämään ”tee”-sanan käytön liotuspussijuomien yhteydessä.) 2000-luku taas näyttäytyy teekulttuurin uutena elpymisenä sekä lännessä että Kiinassa, joskin Kiinan uudet teehuoneet ovat (jälleen!) enimmäkseen vauraan eliitin ilona. Nykyään vauraaseen eliittiin tosin kuuluu paljon isompi prosenttiosa kiinalaisista kuin keisarien aikana.

Kirjan loppuosassa Nihtinen käsittelee myös hyvän teen valmistusta lähestulkoon molekyyligastronomisella tarkkuudella sekä esittelee joitakin Kiinan teetarjonnan klassisia laatuja. Siinäkin mielessä kirja on mainio perusteos teen ystävän hyllyyn.

 

Drink up, dreamers, the cup is running dry

Meidän monien, etenkin ns. länsimaisen kulttuurin lasten on usein vaikea hahmottaa, miten pienestä kiinni ovat monet itsestäänselvinä pitämämme päivittäiset asiat. Etenkin päivittäin käyttämämme kasvikunnan tuotteet. Kaikki kaupan lukuisat perunalajikkeet ovat alkuaan peräisin pieneltä Perun vuoristoalueelta ja geneettisesti lähestulkoon identtisiä. Tämä tarkoittaa sitä, että ne ovat erittäin herkkiä kasvisairauksille ja loisille. Pikku hiljaa Suomenkin pelloille leviävä koloradokuoriainen on luultavasti vasta alkusoittoa.

Vielä herkempi ja arempi kasvi on kahvi.

Käytännöllisesti katsoen kaikki kauppojen erilaiset kahvilaadut perustuvat yhteen ainoaan kasvilajiin, Coffea arabicaan, jonka osuus maailman kahvintuotannosta on noin kaksi kolmannesta, kertoo taannoinen New Scientist. Arabicaan sekoitetaan lopullisia kahvilaatuja valmistettaessa muutamia muitakin kahvilajeja, ennen kaikkea Coffea canephoraa, jonka baristat tuntevat kauppanimellä ”Robusta”. Mutta paras aromi tulee nimenomaan arabicasta.

Arabica on puolestaan peräisin parista kasvista, jotka kuljetettiin Etiopian ylängöiltä Jemeniin joskus 500-luvun tietämissä, ja joiden jälkeläiset levisivät sitten ympäri maailmaa 1600-luvulta alkaen, kun eurooppalaiset innostuivat arabien juomaherkusta. Kaikki maailman arabicat ovat parin yksittäisen kasvin jälkeläisiä, ja geneettisesti siis jotakuinkin identtisiä. Tämä tekee niistä erittäin arkoja loisille, joista tunnetuin on kovakuoriainen nimeltä Hypothenemus hampei.

Mutta ei tässä kaikki. Arabica on äärimmäisen kranttu kasvuympäristönsä suhteen, niin arka että ilmastonmuutos ja epävakaiden, vaihtelevien säiden lisääntyminen vaikuttavat satoihin jo nyt etenkin Keski-Amerikassa ja itäisessä Afrikassa. Kahvinviljelyn vaatimia hyvin vakaita kasvukauden säätiloja on yhä harvemmin. Tämä on yksi keskeinen syy viime vuosien raakakahvin hinnannousuun, loisten ohella.

Sekä lois- että säänkestävyysongelmiin auttaa sama lääke kuin monien muidenkin eliöiden kohdalla: on kasvatettava geneettistä diversiteettiä. Arabican geenipohjaa on laajennettava ja monipuolistettava. Tätä varten tutkijat ovat palanneet kahvikasvin alkuperäiselle kotiseudulle, Etiopian ja Etelä-Sudanin vuoristoseuduille, mistä ensimmäisten viljeltyjenkin arabicojen esi-isät ovat peräisin. Risteyttämällä viljelylajikkeita villien sukulaistensa kanssa saadaan monipuolisempi geenikirjo ja, toivon mukaan, sitkeämpiä lajikkeita. Asiassa on vain yksi ongelma. Villi-arabicaa ei enää tahdo löytyä sieltä missä sitä tiedetään kasvaneen vielä muutama vuosikymmen sitten. Seudun säätilat ovat muuttuneet niin paljon, että vanhojen kotiseutujen kasvusto on kokonaan muuttunut. Voi olla, että villi kahvikasvi on kuolemassa sukupuuttoon. Jäljellä on vain kitukasvuisia, huonokuntoisia yksilöitä. Voi olla, että ne ovat juuri sellaisia sitkeämpiä geenimuunnoksia joita kaivataan, mutta eivät ne kovin satoisilta vaikuta. Voi olla, että arabican viljelystä tulee harvinaisuus jo muutamassa vuosikymmenessä, ja me kahvinystävät joudumme tyytymään maultaan heikompaan Robustaan.

Voi olla, että tulevaisuudessakin ennen oli kaikki paremmin.

(Otsikko on tietenkin mukaelma Peter Gabrielin klassisesta laulusta ”Here Comes the Flood”.)

… siitä tulee Rujia

Piipahdimme alkuviikosta Tallinnassa, ja mieleen palasi ensimmäinen käyntini kyseisessä kauniissa kaupungissa melkein kolmekymmentäyksi vuotta sitten. Paikka oli silloin monilta osiltaan perin erinäköinen, sataman keskelle rakennettu wau-arkkitehtuurinen konserttisali ei ollut vielä raunioina, eikä sataman ympäristö ollut täynnä alkoholimyymälöitä – joissa käyminen, laivamatkustajatovereista ja kauppojen asiakkaattomuudesta päätellen, ei enää ole suomalaisten Tallinnan-reissujen päätavoite.

Ensimmäinen Tallinnan-reissu oli, myönnettäköön, kosteahko. Sen verran kosteahko, että jossakin vaiheessa pelasimme Olümpia-hotellin huoneessamme huikkaventtiä niin, että voittaja sai juodakseen vettä. Se oli kaikista sillä hetkellä kaikkein haluttavin juoma.

Piipahdimme reissulla myös oopperassa (Carmen) ja elokuvissa katsomassa upouutta eestiläistä musiikkielokuvaa Šlaager. Juoni oli perin korni kertomus ihmissuhdesotkujaan uuden levyn äänitysten kesken setvimään joutuvasta laulajattaresta, mutta koitti sellainenkin hetki, että reissun uuvuttamat helsinkiläisopiskelijat räväyttivät silmänsä ja korvansa auki: valkokankaalla esiintyi ajan tunnetuin ja luultavasti rankin eestiläisyhtye Ruja.

Netistä löytyi tämän elokuvakatkelman lisäksi vähän kokonaisempikin (joskin äänitykseltään yhtä heikko) versio ”Rujaline roostevaba mailm” -laulusta, joten saatte sen tähän perään:

Tällä reissulla perehdyimme ennen kaikkea Lennusadamin upeaan merimuseoon. Onneksi ystävä oli juuri ennen reissua vinkannut, että museon kuppilassa kannattaa käydä syömässä. Ravintolassa olikin tarjolla vaikuttava lista ajatuksella tuunattuja ja uudistettuja perinneruokia aivan naurettavan halpaan hintaan. Suosittelemme täydestä vatsastamme.

Tieteellisesti timmimmäksi

Piti kirjoittelemani jonkinlaista yhteenvetoa kirjallistaiteellisesta vuodestani 2011, mutta enpä sitten saanut aikaiseksi. No, tuli suomennettua pari kerrassaan mainiota romaania ja kirjoitettua yksi romaani, jonka mainious ratkennee joskus ensi vuoden puolella. Kehitteille pääsi muutamakin idea, jotka kantanevat ideaa lähivuosina. Ehkä. Siinä se.

Mutta koska elämme rasvaisen ruoan, tavallista voimakkaamman sohvagravitaation ja runsaan suklaan päiviä, voisin vaikka tiivistää New Scientistin mainion joulunumero-lukupaketin juttua siitä, miten painoa voi pudottaa tieteellisesti pätevin keinoin. Linkit asiaankuuluviin tieteellisiin artikkeleihin löytyvät alkuperäisestä jutusta.

Rokotukset kuntoon. Jotkut infektiot ja mikrobit lihottavat, muiden aiheuttamiensa harmien lisäksi.

Ota rennosti. Stressaaminen lihottaa mm. herättämällä hinkua kaloripitoiseen ruokaan.

Viilennä. Keho polttaa sitä vähemmän energiaa, mitä lämpimämmässä ympäristössä olet. Noin 18 °C voisi olla sopiva.

Mieluummin proteiinia kuin hiilihydraatteja. Hysteeristen iltalehtitoimittajien harhaisista paniikkijutuista huolimatta karppaamisessa on sittenkin järkeä. Eikä karppaaminen todellakaan tarkoita sitä että pitäisi syödä pelkkää kuollutta eläintä, tai välttämättä eläintä lainkaan.

Vältä muoviin pakattua ruokaa. Paitsi että muovi pilaa ruoan ulkonäön ja rakenteen, joistakin muoveista saattaa lisäksi liueta etenkin rasvaisiin ruokiin sellaisia hauskoja pikku kemikaaleja kuin ftalaatit tai bisfenoli A, jotka sotkevat (muun muassa) aineenvaihduntaa.

Vähennä valaistusta. Vuorokausirytmin sotkeminen keinovalolla – etenkin sinertävällä keinovalolla, jota tulee runsaasti television ja tietokoneen ruuduista sekä joistakin led-lampuista – sotkee sekin aineenvaihduntaa.

Muuta muualle kantakaupungista. Paitsi että kaupunkioloissa ympärillä on öisinkin aivan liikaa keinovaloa, jotkin tutkimustulokset viittaavat vahvasti siihen että ilmansaasteilla on tekemistä nykyisen lihavuusepidemian kanssa. Lisäksi pienhiukkassaasteella näyttäisi olevan yhteyksiä kakkostyypin diabeteksen yleistymiseen.

Nuku enemmän. Unenpuute vähentää ruokahalua hillitsevän leptiinihormonin erittymistä ja lisää ruokahalua kasvattavan greliinin erittymistä.

Mal(m)i

Olen kirjoittanut ennenkin siitä kuinka miltei jokapäiväisen kävelymatkani päässä Malmilla on erinomainen konserttisali, jossa tulee käytyä turhan harvoin. Verrattuna siihen, miten usein tulee taivallettua kaukaiseen kantakaupungin perskorpeen. No, onneksi ohjelmatiedoissa esiintyvä maannimi ”Mali” saa minut yleensä liikkeelle, eikä tälläkään kertaa turhaan.

Basisti, laulaja ja lauluntekijä Moussa Diallo on  tosin syntynyt Ranskassa ja tehnyt uransa ennen kaikkea (nykyisessäkin kotimaassaan) Tanskassa, mutta omien bändiensä kanssa hänen musiikkinsa on kallistunut vahvasti kohti hänen toista kotimaataan. Ja sehän sopii minulle mainiosti. Malmitalolla kuultu triokokoonpano (Diallon basson ja laulun lisäksi Dawda Jobartehin kora ja Salieu Dibban lyömäsoittimet) soitti melodisen hillitysti groovailevaa, soittimien ja efektien sähköisyydestä huolimatta mukavan puoliakustiselta kuulostanutta laulumusiikkia, juuri sellaista mihin olen jo kauan sitten tykästynyt. Kunniaa tehtiin, nimeltä mainiten, Ali Farka Tourén aavikkobluesille ja Fela Kutin afrobeatille, samoin edesmenneen Patrice Lumumban työlle.

Flunssanpoikasesta huolimatta leppoisasti keinahteleva meininki vetosi minuun, jälleen kerran. Eittämättä oli myös ihailtava Diallon vaikuttavaa basismia: soittotaitoa on riittävän paljon ettei sitä tarvitse tyrkyttää yleisölle, mutta groove ja äänimaisema toimi loistavan soiton vuoksi isommankin yhtyeen kokoisesti. Jobarteh soitti koraansa minusta vähän turhankin taajaan wahwah-pedaalin kautta, mutta muuten ei oikeastaan valittamista. Hieno, tunnelmallinen ilta.

Samalla on syytä kehua aivan Malmitalon viereen avannutta nepalilaisravintola Makalua. Muutama vuosi sitten ahtaammissa tiloissa toiminutta ja pariksi vuodeksi kadonnutta paikkaa on ollut ikävä. Jälleennäkeminen oli odotetun herkullinen.

 

”– Ihan tavallista allaskasvatelihaa… Eikö niin? Eikö niin?”

Ei vaatinut kovinkaan terävää sf-ennustustaitoa kirjoittaa Karstaan, että avaruusaluksen miehistön aamiaisleivän päällä syömä leikkele oli lihaa, joka ei ollut koskaan ollut osa elävää eläintä. Useimmille alkaa olla selvää, ettei Maapallolla riitä kovinkaan kauaa resursseja tuhlattavaksi lehmien, sikojen ja muiden ravintoeläinten kasvattamisen kaltaiseen, järkevämpään viljelykäyttöön soveltuvaa maata haaskaavaan, holtittomia määriä kasvihuonekaasuja tuottavaan ja hitaaseen tuotantotapaan, joka kaiken lisäksi rääkkää eläimiä.

Sitä en osannut kyllä ennustaa, että ensimmäinen eläimetön liha saatetaan pistää poskeen jo joskus ensi vuoden tietämissä. Näin väittää ainakin taannoinen New Scientist. Mm. eläinoikeusjärjestö PETA:n tukema tutkimushanke on pystynyt kehittämään lihaskantasoluista ainakin jotakin suurin piirtein lihaksia muistuttavaa ainetta. Väri on kuulemma vielä väärä, sillä ns. oikean lihan punaisuus johtuu verestä, jota keinolihassa ei ole. Lihan rakenteen saamiseksi allaskasvate tarvitsee myös liikuntaa: lihassolujen on päästävä toimimaan niin kuin lihassolujen on tarkoitus toimia.

Kukaan ei ole tavaraa vielä maistanut. Eihän sitä ole vielä hyväksytty elintarvikkeeksi.

Vaikka maku – ja ravintoarvot – saataisiinkin ns. aidon oloiseksi, kestänee melko kauan ennen kuin tavara pääsee kaupan tiskiin. Tuotantomenetelmästä on kehitettävä jotakuinkin yksinkertainen ja luotettava ennen kuin hinnasta saadaan kilpailukykyinen. Sitten on vielä voitettava ennakkoluulot.

Kaiken tietomme vastaisesti pidämme nimittäin lehmän, sian tai kanan muodossa kasvatettua lihaa jotenkin ”luonnollisena”. Sitähän se ei ole: meidän syömämme lehmät, siat ja kanat ovat monen tuhannen vuoden (monilla vanhanaikaisilla tekniikoilla toteutetun) geenimanipulaation tulosta, niiden elämällä (tai kuolemalla) ei ole mitään tekemistä luonnollisuuden kanssa, eikä myöskään sillä miten niiden lihaa käsitellään eläinten kuoleman jälkeen. Ei ole ollut tuhansiin vuosiin.

(Sama pätee tietysti ravintokasveihinkin, olivat ne luomua tai eivät. Luonnonkasveja niistä ei ole mikään.)

Mutta ehkäpä tällaiseen järkevämpään tuotantotapaan päästään siirtymään kohtuullisen nopealla aikataululla ihan siksikin, että pian on pieni pakko. Lehmänä kasvaneen lihan syönnistä tulee yhtä perverssiä ja sairasta touhua kuin vaikkapa apinanaivojen tai muun bushmeatin popsimisesta. Kenties.

Symbolien muuttuvista merkityksistä

En liene ainoa, jota miltei inhottaa tarttua maitopurkkiin, jonka kylkeen on painettu iso siniristilippu ja teksti ”Sisältää vain suomalaista maitoa”.

Sellainen on kansallismielisyyden voima. Nationalistit turmelevat kaiken minkä puolesta kohkaavat. Aina ja kaikkialla.

Myöhempi korjaus. Tämän puuskahduksen innoittajana toimi osaltaan uusi otsikkopalkkikuva, jonka laidassa huomasin vasta käyttöönoton jälkeen erään toisen nationalistien saastuttaman symbolin – tai ko. symbolinmuotoisen osan Kiinan keisarin työhuoneen ikkunaristikkoa. Älytön pikku detalji rupesi ärsyttämään minun silmääni, joten rajasin kuvan uudelleen.

Portterileipä

Meidän perheen (äiti, isä ja isän vaimo, me lapset, sisarenpojat ja muutama muu) joulupöytä on jo vuosia koottu pitkälti nyyttäripohjalta. Tuomiset suunnitellaan ja jaetaan etukäteen, niin ettei kukaan joudu raatamaan yksin kaikkien herkkujen eteen. Minun tonttiani on jo vuosikausia ollut leipoa (muun ohessa) portterileipää, jonka resepti tosin on vuosien mittaan vaihdellut aina jonkin verran. Tänä vuonna se on tällainen:

2 tölkkiä portteria tai stoutia

suolaa

n. 2 ruokalusikallista siirappia

puolisen palaa hiivaa

ruisjauhoja

venhäjauhoja

Anna portteritölkkien olla lämpimässä ja avaa ne leivontakulhon päällä (roiskeiden ohjaamiseksi oikeaan osoitteeseen) ja tyhjennä kulhoon. Lisää hiiva ja suola ja halutessasi loraus siirappia. Sekoita joukkoon ruisjauhoja vähitellen niin paljon, että vispilänkäyttö alkaa olla täysin toivotonta. Siirry vaivaamaan taikinaa paljain käsin ja jatka sitä vehnäjauhoilla niin kauan että taikina on leivottavan ja muodossa pysyvän oloista.

Anna kohota kulhossa tunti tai pari.

Leivo taikinasta kaksi haluamasi muotoista leipää (tai yksi iso) ja asettele pellille. Tee pintaan pari viiltoa. Anna taas kohota hetken. Laita pelti sitten kylmään uuniin ja väännä lämmöksi noin 150 astetta. Anna leipien kypsyä parisen tuntia.

Useimpien ruisleipien tapaan portterileipäkin on hyvää heti uunista otettuna, mutta oikeastaan vielä parempaa seuraavana päivänä.