Se on jossain

Husam on parikymppinen saudiarabialaisnörtti, jonka elämä pyörii pienissä ympyröissä: hän joutuu käymään tylsässä työssä auttaakseen leskiäitiään elättämään itseään ja pikkusiskoa. Eräänä päivänä Husam herää kummallisessa kristallipalatsissa. Hän on kasvanut pituutta, laihtunut eikä tarvitse enää silmälaseja. Kaikki ihmeellisen kaupungin asukit tietävät hänen nimensä – ei ihme, hänestä on pystytetty kaupunkiin patsaskin – ja kaikki tekevät parhaansa hänen auttamisekseen. Etenkin Malak, ylimaallisen kaunis nuori nainen, Husamin henkilökohtainen avustaja ja opastaja. Tai eivät aivan kaikki: käy ilmi että kaupungissa on ihmisiä, jotka haluavat Husamin hengiltä ja väittävät, että se on hänen omaksi parhaakseen.

Minulle selvisi vasta aivan lukemisen loppuvaiheissa, että Ibraheem Abbasin (yhdessä Yasser Bahjattin kanssa) kirjoittama Hunaak! (tai Somewhere!, 2013) on osa samaa trilogiaa kuin Abbasin esikoisromaani HWJN. (Kolmas osa, Binyameen, 2015, on julkaistu toistaiseksi vain arabiaksi.) Hunaak! kulkee (lopun muutamia seikkoja lukuun ottamatta) sen verran eri polkuja ettei ykkösosan lukemattomuus juuri häiritsisikään. Toisaalta Hunaak! on, minusta, sen verran heikompi teos että saattaisi lannistaa tarttumasta Abbasin muuhun tuotantoon.

Iso ongelma on Abbasin ja Bahjattin englanninnos, joka on selkeästi kankeampi ja tökömpi kuin ensimmäisessä osassa. Luultavasti teksti toimisi paljon paremmin alkukielellä. Toisaalta kirjassa on kyllä muitakin ongelmia: perusasetelma ja juonenkuljetus eivät kaiken kaikkiaan tunnu kovinkaan vahvoilta tai kiinnostavilta – tulee koko ajan mieleen ajatus ”enkös minä ole lukenut tämän saman jossakin muussa kirjassa?” – ja kaiken lisäksi Abbas rakentaa kirjan huipennukseksi näyttävän taistelun, jonka on selvästikin ajatellut elokuvana tai sarjakuvana: sellaiseksi se olisi pitänyt kirjoittaa, romaaneissa tälläiset jumpsisjömpsis-taistelut toimivat perin kehnosti. Kokonaisuuden arvosanaksi jää jonkinlainen ”ihan kiva miinus”, joka ei välttämättä innosta odottelemaan kolmannen osan englanninnosta – tai opettelemaan arabiaa.

Mutta on sähkökirjanlukijassa odottelemassa vielä yksi arabispefiromaani. Saas nähdä miltä se vaikuttaa.