#myfirstsevenjobs

Facebookissa kiertää meemi, jossa haastetaan kertomaan seitsemästä ensimmäisestä työpaikasta. Koska siellä puolella on tylsähköä lukea pitkiä tekstejä, muistelen täällä perinteisemmän median puolella.

(En ole ihan varma täsmällisestä aikajärjestyksestä, mutta suurinpiirtein näin.)

I – Valokuvamalli. 1960-luvun lopulla, häthätää kouluikäisenä minut, serkkuni Keijo (vasemmalla) ja sisareni Tuija (oikealla) kuljetettiin kauas Helsingin keskustaan suureen asuntoon, jossa ei ollut muuta kuin hirveä määrä hienoja leluja, joilla saimme leikkiä muutamia tunteja mahdollisimman kuvauksellisesti. Kuvia julkaistiin sittemmin äitini kirjoittaman ”Lapsen työkalut” -nimisen jutun yhteydessä lehdessä, jonka nimi on minulle muistutettu mieleen jokunen vuosi sitten mutta jonka olen unohtanut jälleen. Kauppa ja koti? Kuvaajaa en tiedä, mutta hän ei ollut äitini, vaikka hienot 6 × 6 -fimikoon negatiivit löytyivätkin hänen kaoottisesta valokuva-arkistostaan.
En muista, mitä saimme kuvauskeikasta palkkioksi. Valitettavasti emme mitään niistä hienoista leluista, joilla olimme saaneet hetken leikkiä.

II – Viihdetaiteilija. minun ja Tuijan spontaani laulu- ja tanssiesitys lomamatkalla San Marinossa kesällä 1968 sai jonkun ilahtuneen kanssaturistin muistaakseni antamaan meille karkki- tai jäätelörahaa.

III – Kirjallisuuskriitikko. Arvostelin kymmenvuotiaana (muistaakseni) Kauppa ja koti -lehteen Nils-Olof Franzénin nuorisodekkarin Agaton Sax yllättää. Leike lienee jossakin ullakolla tallessa, muistaakseni arvio alkoi suurinpiirtein ”Tässä kirjassa on sekä hauskoja että jännittäviä tapahtumia”.
Tämä oli ensimmäinen ”virallinen” työsuoritukseni, josta maksoin jopa veroa, ja jonka jälkeen sain monta vuotta kirjoittaa minulle lähetettyyn veroilmoituskaavakkeeseen tekstin ”Ei tuloja vuonna 197x”.

IV – Logistikko. Enoni rakensi 1970-luvun alussa saunamökkiä vaimonsa suvun perintötilalle silloiseen Heinolan maalaiskuntaan. Minut palkattiin kärräämään hiekkaa läheisestä rinteestä perustusten valua varten. Koska vanhan maalaistalon tontille ei mennyt tietä, kinttupolku vain, työmetodi oli monivaiheinen: Ensin minä lapioin hiekan säkkeihin, jotka sitten kuljetettiin lähimpään rantaan, parinsadan metrin päähän, kottikärryillä. Siitä eno kävi noutamassa säkit saunamökin rantaan veneellä. Sain pienen palkkion jokaisesta täyttämästäni säkistä.
Aikalaistodistajien mukaan olin perin laiska työntekijä: oli paljon hauskempaa istua vanhassa mökissä tai pihamaalla lukemassa sieltä löytyneitä Valittujen palojen* vuosikertoja kuin kärrätä hiekkaa. Sattui olemaan vielä kuumanpuoleinen kesä. Valutalkoopäivänä tontille saapui kuitenkin historian ensimmäinen moottoriajoneuvo, peräkärryllinen traktori, ja toi mukanaan kertakuormalla enemmän hiekkaa kuin olisin ahkeranakaan saanut raijattua edeltävän viikon metodilla.

V – Sarjakuvakirjallisuuden suomentaja. Toimittajaäitini työnantaja Lehtimiehet Oy julkaisi 1970-luvulla jonkin aikaa Punasulka-sarjakuva-albumeja, samoihin aikoihin kun kyseisen sarjan strippejä ilmestyi myös Hesarissa. Muodollinen suomentaja oli äitini, mutta käytännössä suuren osan työstä tein minä hänen valvovan kustannustoimittajasilmänsä alla, vähän viikkorahaa isompaa korvausta vastaan.
En tiedä, miten Punasulkaan suhtauduttaisiin nykyään. Tavallaanhan se on melkoisen rasistista intiaanien tarkastelemista valkoisen miehen silmälasien läpi, mutta toisaalta… sarjalla on niin vähän tekemistä minkään todellisen amerikkalaisen alkuperäiskulttuurin kanssa, että ainakaan ”kulttuurillisesta omimisesta” syyttäminen on mahdotonta.
Jos jollekulle sattuu kohdalle näitä 1970-luvun albumeja, olen kiinnostunut, koska itselläni ei ole tallessa ainoatakaan.

VI – Jippojen pakkaaja. Muistaako kukaan Jippo-lehteä? Pitkälti ranskankielisestä alkuteoksesta käännetyn julkaisun mukana tuli (alkuvuosina) jokin koottava vimpain, ja lehdessä oli sitten juttuja, jotka liittyivät ko. vimpaimeen. Parhaimmillaan vimpaimet olivat jopa populaaritieteellisesti kiinnostavia (kuten tuulimittari), toisinaan taas vain hassuja (kuten kapine, jolla sai puristettua keitetyt munat kuutionmuotoisiksi). Ensimmäisen Jipon (elokuussa 1977) vimpain oli ”huimapyörä”, joka koostui muovisesta, muutaman sentin halkaisijaisesta muovipyörästä, kahdesta nupinaulasta, magneetista ja pitkän, kapean V-kirjaimen muotoon taivutetusta rautalangasta. Magneetti meni pyörän napaan, nupinaulat sen molemmille puolille akseliksi niin, että pyörä pysyi langan haarojen välissä magneettikentän ansiosta – myöskin silloin, kun nupinaula-akseli oli langan alapuolella. Vaikea selittää, mutta vinkeä vekotin kaikessa yksinkertaisuudessaan, ainakin siihen asti kunnes siihen kyllästyi (puolen tunnin leikkimisen jälkeen).
Pakkasin näitä Jippoja Lehtimiesten konttorilla Annan- ja Eerikinkatujen kulmassa parisen päivää kolmen–neljän muun nuoren kanssa. Ehkäpä tämä historiallinen aarre on juuri minun pakkaamani? Kuka tietää, ainakaan mahdollisia sormenjälkiä tutkimatta.

VII – Matkailutoimittaja. Vain päivää ennen Jippo-pakkaushomman alkamista olin palannut Meriliiton järjestämältä kuusipäiväiseltä nuorisopurjehdukselta Puolasta vuokratulla Zew Morza -nimisellä kaksimastoisella kahvelikuunarilla. Kirjoitin reissusta jutun, joka ilmestyi minun ottamine valokuvineen Tekniikan maailmassa† kuukautta myöhemmin nimellä ”Kuusi päivää keulanpuolella”. (Kirjallisuuden ystävät tietenkin tunnistavat viitteen.)
Tämä oli ensimmäinen duuni josta sain ns. kohtuullisen korvauksen. Seuraavina vuosina kirjoitin muutaman muunkin matkailujutun eri lehtiin. Muutama juttu minulta jopa tilattiin etukäteen: asiaan tietysti vaikutti, että molemmat vanhempani olivat tunnetuja toimittajia, piirit pieniä ja senttaamiani juttuja ostaneet päätoimittajat parhaimmillaan lähes perhetuttuja. Säännönmukaisesti käytiin suunnilleen seuraava keskustelu:
Päätoimittaja: – Aioks säkin ruveta isona toimittajaksi?
Minä: – En.
Päätoimittaja: – Järkevä poika.
Niinpä yksi elämäni surkeimpia ajanjaksoja olikin, kun 1990-luvulla, saatuani vihdoinkin edes jotakin osapäivätyötä pitkän työttömyysjakson jälkeen, tajusin että minusta oli tullut toimittaja. Sitä aikaa ei kuitenkaan kestänyt kauaa, valitettavasti (koska sen jälkeen olin taas työtön, tosin ansiosidonnaisella) ja onneksi (koska en todellakaan viihtynyt hommassa ja olin siinä jotakuinkin kehno). Rumba-juttuja kyllä kirjoittelin kymmenkunta vuotta, mutta se lehti maksoi niin huonosti että sinne kirjoittelua voi pitää korkeintaan harrastuksena.

Ensimmäinen ”oikea” kesätyöpaikkani oli huoltomiehen apulaisena Kontulan Huollossa kesällä 1978. Mutta se on numero kahdeksan, joten ei siitä sen enempää.

___
* Tämä oli muuten erinomaista varhaiskasvatusta mediakriittisyyteen: kasapäin Valittuja paloja lukemalla alkoi niinkin nuorena huomata, että lehden jutuissa, aihevalinnoissa ja painotuksissa oli tiettyjä… tendenssejä.
† Siihen aikaan Teknarissa oli juttuja muistakin asioista kuin autoista.