Painovoima

Alfonso Cuarónin ohjaamasta Gravitysta (2013) on todettu, että a) se on Hollywood-avaruuselokuvaksi yllättävän hyvä ja b) se kannattaa käydä katsomassa isolta kankaalta kolmiulotteisena. Olen molemmista kohdista aika lailla samaa mieltä.

Gravity ei ole suoranaisesti tieteiselokuva: se voisi melkein tapahtua minä päivänä hyvänsä tuolla muutaman sadan kilometrin päässä. Paitsi ettei Yhdysvalloilla ole enää käytössään avaruussukkuloita. Elokuvassa sellainen on huoltamassa Hubble-avaruusteleskooppia, kun venäläiset tulevat posauttaneeksi palasiksi yhden omista satelliiteistaan. Avaruusromu osuu sukkulaan, tuhoisin seurauksin. Kaksi sukkulan ulkopuolella työskennellyttä astronauttia jää omilleen kiertoradalle ja yrittää päästä lähimpään paikkaan, mistä heidän olisi mahdollista päästä Maan pinnalle: Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle.

Elokuvan teossa on nähty harvinaisen paljon vaivaa että se vaikuttaisi uskottavalta myös niistä joilla on (olevinaan) jonkinlainen käsitys fysiikasta ja siitä, miten kiertoradalla toimitaan. Bad Astronomy -blogia pitävä astrofyysikko Phil Plait on käynyt läpi elokuvan tieteellis-tekniset ongelmat ja virheet, voitte lukea sieltä jos kiinnostaa. (Teksti sisältää melkoisia spoilereita.) Kaikesta huolimatta homma säilyttää vaikuttavuutensa. Tämä on ensimmäinen näkemäni 3D-elokuva, jossa kolmiulotteisuudesta saa minkäänlaista lisäarvoa elokuvan kerrontaan: tyhjyyden ja yksinäisyyden tunne vain muutaman sadan kilometrin päässä meistä kaikista muista paisuu käsinkosketeltavan voimakkaaksi.

Elokuvan loppuvaiheet menevät jo vähän turhan korniksi ja epäuskottavaksi Hollywood-toiminnaksi, mutta silti… ja on hauskaa nähdä ison budjetin elokuva, jossa ei ole pahiksia – ellei pahiksena pidetä kiertoratamekaniikkaa.

Suosittelen, että käytte katsomassa ja mielellään maksatte siitä rahaakin. Mitä paremmin tällainen (Hollywoodin mittakaavassa) varsin fiksusti toteutettu avaruuselokuva tuottaa, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saamme nähdä jatkossakin tolkullisia tieteis- ja avaruusleffoja idioottimaisen mäiske-pahis-hyvis-väkivalta-splattersonnan sijaan.