Tieteellisesti timmimmäksi

Piti kirjoittelemani jonkinlaista yhteenvetoa kirjallistaiteellisesta vuodestani 2011, mutta enpä sitten saanut aikaiseksi. No, tuli suomennettua pari kerrassaan mainiota romaania ja kirjoitettua yksi romaani, jonka mainious ratkennee joskus ensi vuoden puolella. Kehitteille pääsi muutamakin idea, jotka kantanevat ideaa lähivuosina. Ehkä. Siinä se.

Mutta koska elämme rasvaisen ruoan, tavallista voimakkaamman sohvagravitaation ja runsaan suklaan päiviä, voisin vaikka tiivistää New Scientistin mainion joulunumero-lukupaketin juttua siitä, miten painoa voi pudottaa tieteellisesti pätevin keinoin. Linkit asiaankuuluviin tieteellisiin artikkeleihin löytyvät alkuperäisestä jutusta.

Rokotukset kuntoon. Jotkut infektiot ja mikrobit lihottavat, muiden aiheuttamiensa harmien lisäksi.

Ota rennosti. Stressaaminen lihottaa mm. herättämällä hinkua kaloripitoiseen ruokaan.

Viilennä. Keho polttaa sitä vähemmän energiaa, mitä lämpimämmässä ympäristössä olet. Noin 18 °C voisi olla sopiva.

Mieluummin proteiinia kuin hiilihydraatteja. Hysteeristen iltalehtitoimittajien harhaisista paniikkijutuista huolimatta karppaamisessa on sittenkin järkeä. Eikä karppaaminen todellakaan tarkoita sitä että pitäisi syödä pelkkää kuollutta eläintä, tai välttämättä eläintä lainkaan.

Vältä muoviin pakattua ruokaa. Paitsi että muovi pilaa ruoan ulkonäön ja rakenteen, joistakin muoveista saattaa lisäksi liueta etenkin rasvaisiin ruokiin sellaisia hauskoja pikku kemikaaleja kuin ftalaatit tai bisfenoli A, jotka sotkevat (muun muassa) aineenvaihduntaa.

Vähennä valaistusta. Vuorokausirytmin sotkeminen keinovalolla – etenkin sinertävällä keinovalolla, jota tulee runsaasti television ja tietokoneen ruuduista sekä joistakin led-lampuista – sotkee sekin aineenvaihduntaa.

Muuta muualle kantakaupungista. Paitsi että kaupunkioloissa ympärillä on öisinkin aivan liikaa keinovaloa, jotkin tutkimustulokset viittaavat vahvasti siihen että ilmansaasteilla on tekemistä nykyisen lihavuusepidemian kanssa. Lisäksi pienhiukkassaasteella näyttäisi olevan yhteyksiä kakkostyypin diabeteksen yleistymiseen.

Nuku enemmän. Unenpuute vähentää ruokahalua hillitsevän leptiinihormonin erittymistä ja lisää ruokahalua kasvattavan greliinin erittymistä.

2 kommenttia artikkeliin ”Tieteellisesti timmimmäksi

  1. Tunnustan syntini. Sattui niin että aaton tienoilla oli täysikuu. Enkä pystynyt nukkumaan. Ja söin valkoista leipää ja suklaata.

    Nyt tilanne on normaali eli englanniksi SNAFU.

    1. Jep, Ripsa, joulunpyhinä ajatukset ehkä kiitävät kohti laihtumista, mutta käsi ei kiidä, vaan ojentuu kaikessa rauhassa kohti suklaarasiaa.

Kommentointi on suljettu.