”– Ihan tavallista allaskasvatelihaa… Eikö niin? Eikö niin?”

Ei vaatinut kovinkaan terävää sf-ennustustaitoa kirjoittaa Karstaan, että avaruusaluksen miehistön aamiaisleivän päällä syömä leikkele oli lihaa, joka ei ollut koskaan ollut osa elävää eläintä. Useimmille alkaa olla selvää, ettei Maapallolla riitä kovinkaan kauaa resursseja tuhlattavaksi lehmien, sikojen ja muiden ravintoeläinten kasvattamisen kaltaiseen, järkevämpään viljelykäyttöön soveltuvaa maata haaskaavaan, holtittomia määriä kasvihuonekaasuja tuottavaan ja hitaaseen tuotantotapaan, joka kaiken lisäksi rääkkää eläimiä.

Sitä en osannut kyllä ennustaa, että ensimmäinen eläimetön liha saatetaan pistää poskeen jo joskus ensi vuoden tietämissä. Näin väittää ainakin taannoinen New Scientist. Mm. eläinoikeusjärjestö PETA:n tukema tutkimushanke on pystynyt kehittämään lihaskantasoluista ainakin jotakin suurin piirtein lihaksia muistuttavaa ainetta. Väri on kuulemma vielä väärä, sillä ns. oikean lihan punaisuus johtuu verestä, jota keinolihassa ei ole. Lihan rakenteen saamiseksi allaskasvate tarvitsee myös liikuntaa: lihassolujen on päästävä toimimaan niin kuin lihassolujen on tarkoitus toimia.

Kukaan ei ole tavaraa vielä maistanut. Eihän sitä ole vielä hyväksytty elintarvikkeeksi.

Vaikka maku – ja ravintoarvot – saataisiinkin ns. aidon oloiseksi, kestänee melko kauan ennen kuin tavara pääsee kaupan tiskiin. Tuotantomenetelmästä on kehitettävä jotakuinkin yksinkertainen ja luotettava ennen kuin hinnasta saadaan kilpailukykyinen. Sitten on vielä voitettava ennakkoluulot.

Kaiken tietomme vastaisesti pidämme nimittäin lehmän, sian tai kanan muodossa kasvatettua lihaa jotenkin ”luonnollisena”. Sitähän se ei ole: meidän syömämme lehmät, siat ja kanat ovat monen tuhannen vuoden (monilla vanhanaikaisilla tekniikoilla toteutetun) geenimanipulaation tulosta, niiden elämällä (tai kuolemalla) ei ole mitään tekemistä luonnollisuuden kanssa, eikä myöskään sillä miten niiden lihaa käsitellään eläinten kuoleman jälkeen. Ei ole ollut tuhansiin vuosiin.

(Sama pätee tietysti ravintokasveihinkin, olivat ne luomua tai eivät. Luonnonkasveja niistä ei ole mikään.)

Mutta ehkäpä tällaiseen järkevämpään tuotantotapaan päästään siirtymään kohtuullisen nopealla aikataululla ihan siksikin, että pian on pieni pakko. Lehmänä kasvaneen lihan syönnistä tulee yhtä perverssiä ja sairasta touhua kuin vaikkapa apinanaivojen tai muun bushmeatin popsimisesta. Kenties.