Portterileipä

Meidän perheen (äiti, isä ja isän vaimo, me lapset, sisarenpojat ja muutama muu) joulupöytä on jo vuosia koottu pitkälti nyyttäripohjalta. Tuomiset suunnitellaan ja jaetaan etukäteen, niin ettei kukaan joudu raatamaan yksin kaikkien herkkujen eteen. Minun tonttiani on jo vuosikausia ollut leipoa (muun ohessa) portterileipää, jonka resepti tosin on vuosien mittaan vaihdellut aina jonkin verran. Tänä vuonna se on tällainen:

2 tölkkiä portteria tai stoutia

suolaa

n. 2 ruokalusikallista siirappia

puolisen palaa hiivaa

ruisjauhoja

venhäjauhoja

Anna portteritölkkien olla lämpimässä ja avaa ne leivontakulhon päällä (roiskeiden ohjaamiseksi oikeaan osoitteeseen) ja tyhjennä kulhoon. Lisää hiiva ja suola ja halutessasi loraus siirappia. Sekoita joukkoon ruisjauhoja vähitellen niin paljon, että vispilänkäyttö alkaa olla täysin toivotonta. Siirry vaivaamaan taikinaa paljain käsin ja jatka sitä vehnäjauhoilla niin kauan että taikina on leivottavan ja muodossa pysyvän oloista.

Anna kohota kulhossa tunti tai pari.

Leivo taikinasta kaksi haluamasi muotoista leipää (tai yksi iso) ja asettele pellille. Tee pintaan pari viiltoa. Anna taas kohota hetken. Laita pelti sitten kylmään uuniin ja väännä lämmöksi noin 150 astetta. Anna leipien kypsyä parisen tuntia.

Useimpien ruisleipien tapaan portterileipäkin on hyvää heti uunista otettuna, mutta oikeastaan vielä parempaa seuraavana päivänä.