Symbolien muuttuvista merkityksistä

En liene ainoa, jota miltei inhottaa tarttua maitopurkkiin, jonka kylkeen on painettu iso siniristilippu ja teksti ”Sisältää vain suomalaista maitoa”.

Sellainen on kansallismielisyyden voima. Nationalistit turmelevat kaiken minkä puolesta kohkaavat. Aina ja kaikkialla.

Myöhempi korjaus. Tämän puuskahduksen innoittajana toimi osaltaan uusi otsikkopalkkikuva, jonka laidassa huomasin vasta käyttöönoton jälkeen erään toisen nationalistien saastuttaman symbolin – tai ko. symbolinmuotoisen osan Kiinan keisarin työhuoneen ikkunaristikkoa. Älytön pikku detalji rupesi ärsyttämään minun silmääni, joten rajasin kuvan uudelleen.

11 kommenttia artikkeliin ”Symbolien muuttuvista merkityksistä

 1. hyvin sanottu. huomasin itse nuo maitopurkit tänään. ja vaikka yleensä suosin suomalaista ei tehnyt mieli ostaa juuri tuota maitoa. isänmaallisuus voi olla ihan positiivinen asia, mutta (mm.) maitopurkeissa se on kyllä mennyt överiksi. ylimielinen nationalismi = pahoja viboja.

 2. Pari viikkoa olen lähimarketissa seuraillut maitomenekkiä, näiden uusien purkkiprinttien tultua. Seuraus on ollut se, että suomalaisia maitoja on yleensä lähes täydet kehikot, ruotsalaista tyhjät.

  Asiaan saattaa vaikuttaa se, että Suomi -,95, Ruotsi -,76.

 3. Reijo,

  kiinnostava havainto. Ehkä nationalismi ei vielä olekaan syömässä meitä.

 4. Kansallismielisyyden ohessa myös uskonnot pilaavat asioita, ajatellaanpa nyt vaikka sitä, että erään uskonnon edustajat eivät saa syödä lihaa, jos eläintä ei ole tapettu eläinsuojelunäkökohtien vastaisella tavalla, loitsuja samalla suorittaen. Absurdia nykyaikana.

 5. Pasi,
  lasket siis juutalaisuuden ja islamin (ja sitä myötä epäilemättä myös kristinuskon) samaksi uskonnoksi? Samaa mieltä minäkin olen ollut jo pitkään.

 6. Maitokauppaan mennessä täytyy vissiin laittaa leijonariipus kaulaan ja 1939-45 KIITOS -huppari päälle.

  Taidan kuitenkin laittaa Abbaa soimaan korvalappuihin ja Arlan maitoa hyllystä matkaan…

 7. Esa,
  näinä aikoina tietysti olisi tyylikkäämpää käyttää ”1808-09 KIITOS” -hupparia. Tietysti vielä tyylikkäämpi olisi vaikkapa ”1155-1293 EI KIITOS” -huppari.

 8. Vielä vaikeampaa on yrittää ostaa Alkosta ei-nationalistista viinaa. On Suomi-viinaa, Sisu-viinaa, Leijona-viinaa. Pöytäviina taitaa olla ainoa, joka ei uhku sikaniskaisuutta.

 9. Aivan totta, Maria.
  Vaadimme Sivari-viinaa! ”Iskee kuin puolitoista volttia!”
  (No, vodkathan ovat pohjimmiltaan sama asia kuin viina, joten…)

 10. Näiden kommenttien keskinäinen selkääntaputteluhenki suorastaan pakottaa minut kysymään: oletteko huomanneet että Arlan tuotemerkissä on tanskan lipun värit >:)

 11. Nasuhorn, totta.
  Oletko itse huomannut, että McDonald’sin logossa on Neuvostoliiton värit?

Kommentointi on suljettu.